SPACEBASE STARTOPIA – SIMS IN SPACE

Spacebase Startopia zaznamuje vrnitev IP-ja, ki ga bodo poznali ljubitelji znanstveno-fantastične strategije in je prvič na voljo tudi na konzolah. Zdaj je na voljo za PlayStation in Xbox ter osebne računalnike, sledi pa še različica za Nintendo Switch.

Prvotno Startopio je razvil Mucky Foot, ki je prišel iz ozadja Bullfrog – studia, odgovornega za igre, kot sta Dungeon Keeper in Theme Hospital – kakovostne igre, ki so postavile nekaj temeljev za Startopijo. To se je začelo že leta 2001, IP pa je šele pred kratkim prevzel Kalypso Media – ki je pri igri delal Realmforge Studios. Če studia ne poznate – oni so razvijalci serije Dungeons, ki jo je nato navdihnil Dungeon Keeper.

Run a space station in Spacebase Startopia, coming October 23 | PC Gamer



Ko smo že pri krogih – Spacebase Startopia ohranja krožno zasnovo vesoljske ladje prvotne igre, dolgoletni oboževalci pa bodo takoj prepoznali vizualni slog. Med predvajanjem kampanje in njenih desetih misij boste opazili tudi veliko drugih naklonov prvotni igri, vendar je nekaj novih stvari, v katerih lahko uživate. Veliko igre, vsaj v kampanji za enega igralca, temelji na pripovedih, kako igrati igro pa vam bo prikazano tudi med nekaj vajami.

Ugotovili smo, da so te zelo pomembne, ker je uporabniški vmesnik lahko manj kot intuitiven in se zdi, da je popoln nered kar sem predvsem sam občutil ker je to moj prvi taki IP, ki sem ga igral na konzoli. Testirali smo na PlayStation 4 in PlayStation 5, splošni občutek uporabniškega vmesnika pa je bil, da se je zdelo precej osredotočeno na računalnik pri uporabi menijev s številnimi informacijami in izbirami, shranjenimi v nekaterih od njih.

May be an anime-style image of besedilo, ki pravi »ROOMS 2,482 A 47 Filter accesst o SUB FUN BIO P ERSONAL orCagry: Airlock Filter Type CONDITION SUB AtmosphereF ter USAGE 16/16 Atmosphere Varia Size Room 95.8% SUB 5/5 84.6% SUB CommunicationsCenter SUB 0 500 78.8% 100% O 100% Charging SUB Garbage 81.5% Garbage $500 97.7% 4 SUB 87.4% HydroClean 50 aster 0 Medical Station SUB 100% 100 0 直國«

Čeprav se Frontierjeve igre na splošno precej dobro prenašajo na izkušnjo konzole, se bodo tisti, ki jih zanima dinamika upravljanja simulacije v Spacebase Startopia, verjetno borili na konzolah – predstavljamo si lahko, da je ročni način za Switch v tem pogledu še posebej težaven. Ko se udobno počutite, je vaša naloga, da upravljate s tremi krovi baze – od ‘Sub Deck’, ki je v bistvu “matice in vijaki”, da je vse v teku, do ‘Bio Deck’, ki je o vsem zelenem in hranljivem ter potrebnem za življenje. Vmes je zabavni krov, ki je bolj usmerjen k obiskovalcem in vodi vaše dohodek, ki je potreben za gospodarstvo. Obstajajo tudi zunanji vplivi, ki jih je treba upoštevati, saj niso vsi obiskovalci dobronamerni in imate tudi konkurenco, toda po začetnem občutku preobremenjenosti je Spacebase Startopia dovolj enostavno obvladati. Bojevanje se obravnava nekoliko drugače kot v prvotni igri in si malo izposoja naslove Dungeons v neposrednem nadzoru nad enotami, ki jih pošljete v boj. Čeprav je to zabavno, ko imaš dokaj dobro pod nadzorom upravljalno stran stvari, se tudi kontrole (vsaj z igralno ploščico) počutijo preveč prefinjeno za svoje dobro – zlasti pri delu v zelo natrpani vesoljski postaji kar kasneje v igri postane dokaj moteče.

Spacebase Startopia announced | Rock Paper Shotgun

Dodatne stvari, ki smo jih opazili, so bile tu in tam majhni hrošči, npr enote, za katere se zdi, da sploh niso želele upoštevati ukazov. Včasih se nam je zdelo, kot da naše enote delajo proti meni ne pa zame.

To mimogrede ne velja le za boj, to velja tudi za vodstveno plat stvari. Morda se bo sčasoma razkrilo več skrivnosti Spacebase Startopia, in če bomo vsi na krovu zadovoljni, se bomo začeli počutiti bolj učinkovite in ne kot zgolj kopičenje vedno več virov v svoja skladišča. Igra sama po sebi nima nekega končnega smisla – kar je enostavno spremeniti če se bodo razvijalci odločili za to.

Prehod na različico naslednje generacije na PS5 pa ni izgledal povsem drugače od različice PS4, Spacebase Startopia pa vas verjetno ne bo navdušil s svojimi vizualnimi elementi. Njegov risankom podoben slog bo poskrbel, da se bo elegantno postaral – kar je tudi dokaz prvotne igre. Tu je tudi veliko humorja, zaradi česar je vse, kar počnete, videti precej manj kot “utrujajoče”, v katerega se lahko včasih sim igra lahko spremeni. Spacebase Startopia je vsekakor zabavno igrati, vendar dvomimo, da bo ustvaril tak vtis, da se bodo ljudje redno vračali v igro enkrat ko se zaključi kampanja.

6/10
Total Score
Normal
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Sea of Solitude: The Director’s Cut recenzija

Next Post

ODDWORLD: SOULSTORM – Nova igra z staro mehaniko.

Related Posts