ODDWORLD: SOULSTORM – Nova igra z staro mehaniko.

Težko je vedeti, kje začeti z Oddworld: Soulstorm. Serija je vsekakor imela svoje vzpone in padce, vendar se vedno počuti kotv del PlayStationa, zato je lepo, da se po toliko letih vrnemo nazaj. Gre za preoblikovanje Abe’s Exoddusa, nadaljevanje New ‘n’ Tasty, in na nek način je eden boljših zapisov v večdelni franšizi. Kot sodobno video igro pa je Soulstorm težko priporočiti. Sedaj pa da se lotimo razlogov zakaj.

Zgodba je nadaljevanje Abeovega pobega z Rupture Farms; njegovi kolegi Mudokonci so ga obravnavali kot rešitelja in junaka in mora nadaljevati reševanje preostalih svojih zasužnjenih bratov. Že takoj uvodni cutscene kaže na večje ambicije projekta; vnaprej upodobljeni prizori izgledajo odlično, z lepo animiranimi liki in nekaj neverjetnimi kulisami. Na žalost igra ne ohranja impresivnih slik, ko igrate, vendar je na splošno videti dovolj spodobno grafično glede na to, da smo jo igrali na PS5. Na podlagi te bolj čudovite predstavitve je to na splošno videti kot širša in globlja igra.

To je vsekakor igra Oddworld, vendar je obseg malo večji in širši. Še vedno se prebijate skozi zapletene faze, spopadate se s Sligi, izogibate se nevarnostim in rešite Mudokonse, vendar se leveli počutijo večji. Skrivnosti so povsod, z različnimi in skritimi potmi boste morali najti vsako, če želite rešiti vse. Soulstorm poleg tega uvaja nekaj novih funkcij platformerja ugank, da bi dal dodatno življenje v igro.

Ena glavnih ovir serije je Abeovo omejeno gibanje, zaradi katerega bi bili preprosti skoki potencialno nevarni. Morali ste biti natančni pri pozicioniranju in določanju časa. Tu dvojni skok naredi stvari nekoliko bolj odpuščajoče in vam omogoča, da dosežete visoke platforme in si opomorete po neuspelih poskusih. Kljub temu, da se Abe počuti bolj gibčen, je skoke še vedno težko oceniti in preprosto vzpenjanje po policah ali nihanje je lahko frustrirajuće zapleteno.

Prav tako smo nekoliko osupli zaradi dodatnega ropanja. Čeprav zagotavljajo dodaten sloj tokom igre, se koreninjenje v vsakem košu in omari precej hitro naveliča, crafting v igri pa se zdi popolnoma odveč. To boste morali storiti, da boste dobili določene pripomočke in predmete, vendar se nam zdi, da sploh ni treba biti v igri. Če sem iskren, v tej igri najbolje delujejo stvari, ki so vedno delovale: posedovanje sovražnikov, reševanje okoljskih ugank in reševanje Mudokonov. Prvih nekaj stopenj je lahko vaja frustracije, še posebej odsek, v katerem se morate prikrasti mimo hudobcev, medtem ko ostrostrelci usmerjajo laserje proti vam in iz nema streljajo minometi.

Na srečo se stvari začnejo nekoliko kasneje, ko se akcija upočasni in gre bolj za vodenje zaveznikov do izhoda. Ko vse deluje dobro, se zdi zadovoljivo najti vse Mudokone in uspešno voditi linijo conga skozi nevarno ozemlje. Posedovanje Sligov in njihovo krmiljenje, da potegnejo ročice in puškajo druge hudobce, ostaja zabavna rešitev.

First gameplay trailer and new screenshots for Oddworld: Soulstorm

Večkrat smo naleteli na težave z umetno inteligenco, ki so nekatere dele igre spremenile v pravo nočno moro. Včasih bi Sligovi prenehali patruljirati na svoji poti in se ustavili na mestu, kar bi občasno pomenilo, da ne bi mogli napredovati, ne da bi umrli ali znova zagnali checkpoint. Včasih bi Mudokoni, ki sledijo Abeju, primer – ; če se skrijete v omarico, bi morali vaši sledilci delati enako, toda vsake toliko bi se eden ali dva odločil, da se ne bo vedel enako in tako misija gre k vragu.

Drugje boste pogosto morali vrči steklenice piva Soulstorm, da sprožite požare, in vodo, da požare pogasite. To je zelo fino, še posebej, če kamera stvari uokvirja pod neprijetnim kotom, zaradi česar je težko presoditi vaš met.


Kritiziranje igre Oddworld zaradi trmastega nadzora nima smislak, saj je bila serija že od nekdaj takšna. Vedno je bila zahtevna pustolovščina, ki zahteva natančnost in sprejetje, da boste veliko umrli, oboževalci pa imajo radi to pri franšizi. To je mračna zgodba v zatiralskem okolju, v katerem igra slabotni junak, in ti naslovi vas ne držijo za roko zato je to popolnoma smiselno. Vendar nič od tega ne pomeni, da mora nova igra v seriji slediti oblikovnim omejitvam iz poznih 90-ih. Na nek način občudujemo, da je Soulstorm tako zvest uveljavljenim domislicam franšize, toda za nas to ne prinaša prav prijetnih izkušenj – še posebej v kombinaciji z napakami in nepotrebnimi funkcijami.

Po vsem tem je Abe in Oddworld nedvomno čar, ki ima svoje vrednote ko pride do igranja in zgodbe. Igra je ljubeznivo zatemnjena in dežela, ki jo naseljuje, je dobro realizirana, saj se počuti večja kot kateri koli naslov. Igra v najboljšem primeru ponuja nekaj odličnih scenarijev, na primer ugrabitev ogromnega vlaka, in predstavlja fascinanten svet, poln nenavadnih, zanimivih likov. To je tisto, kar drži igro skupaj, in tisto, kar bo oboževalce vodilo skozi dolgotrajno kampanjo.

Zaključek Oddworld: Soulstorm se dobro predstavi in ​​pokaže veliko vizijo serije, toda kot sodobna igra leta 2021 preprosto ni tam, kjer bi morala biti. Izvesti je lahko celo osnovne manevre, nekatere nove funkcije zgrešijo in nekatere stopnje so povzročile, da smo želeli povsem prenehati. Napake poslabšajo igranje z nenavadnim obnašanjem AI-ja NPCjev in na koncu je izkušnja igranja lahko zafrustrirjoča. Ljubiteljem bo všeč ta preoblikovana klasika in edinstven čar franšize zasije, vendar je težko igro prodati predvsem za ljudi, ki pridejo v serijo ter igro čisto na novo.

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

OVERCOOKED: ALL YOU CAN EAT – Lets cook PS5

Next Post

Resident Evil: Village – Recenzija

Related Posts