Stellar Blade – recenzija za Playstation 5

V napetem svetu iger se pripravlja izjemna novost, ki bo zagotovo osvežila vesoljski žanr. Stellar Blade, ekskluzivna igra za konzolo PS5, bo svoj čar razkrila 26. aprila 2024. To osupljivo delo je ustvarila priznana ekipa korejskega razvijalca iger Shift Up.

Kot ljubiteljica podobnih žanrov iger sem z navdušenjem pričakovala izid Stellar Blade in sem bila deležna priložnosti, da jo preigram že pred njeno uradno izdajo. Priznati moram, da Stellar Blade uresničuje vsa pričakovanja in napovedi. Gre za pustolovščino, ki vas bo zasvojila in popeljala na nepozabno potovanje v vesolje.

Človeštvo je v ne tako oddaljeni prihodnosti na robu propada, potem ko je skrivnostna sila pregnala človeštvo s svojega domačega planeta Zemlje. Igra prevzame igralce z osupljivo podobo post-apokaliptičnega sveta, ki spretno združuje lepoto z grozo. Igra je zasnovana s posebnimi poudarki na detajlih, ki igralca resnično potopijo v svet igre.

Stellar Blade ponuja globoko zgodbo, ki je polna skrivnosti in razkritij. Zemlja je opustošena s strani neznanih in močnih bitij, zaradi česar je postala zapuščena. Izmozgana človeška rasa je zbežala v kolonijo v vesolju. Sledili boste zgodbi članice 7. zračne enote – Eve, ko prispe nazaj na opustošene ostanke našega planeta. Njena naloga je jasna: rešiti človeštvo s ponovno osvojitvijo Zemlje iz rok Naytibe. Ko se Eve loti premagovanja Naytibe razkriva skrivnosti preteklosti v ruševinah človeške civilizacije. Skozi svoje potovanje pa spoznava, da njena misija ni tako enostavna, kot se je sprva zdelo.

Poleg izjemno privlačne glavne zgodbe igra ponuja bogat nabor stranskih nalog. Xion, nekdaj živahno mesto, zdaj potrebuje pomoč Eve. Nevarnost preži na vsakem koraku, tako znotraj kot zunaj meja mesta, kjer se razteza temačna divjina. Igralci imamo možnost začasno zapustiti glavno zgodbo in se posvetiti stranskim nalogam, plenjenju predmetov ter razkrivanju skrivnosti Zemlje. Prav tako boste s stranskimi nalogami zaslužili nagrade, s katerimi boste lahko nadgradili Eveino obleko, pripomočke, orožje in drona. Vse to boste potrebovali na dobro razviti ravni, če želite preživeti kasnejše dele v igri.

Na voljo sta dve težavnostni stopnji. Že v začetku igre boste opazili, da boj zahteva premišljene napade, obrambo in izmikanje. Vsak sovražnik ima svoj unikaten napadalni vzorec, zato je ključnega pomena, da se naučite prepoznati in odzvati nanje. Čeprav igra ponuja le dve težavnostni stopnji, ti normalna stopnja na čase predstavlja resen izziv. To je še posebej očitno pri bojevanju z boss-i. Bojevanje je bliskovito hitro, a učinkovito, medtem pa lahko izvajate (uporabljate) tudi posebne napade Beta Skills, ki so močnejši in povzročijo več škode sovražniku. Napadi so barvno označeni, kar vam v delčku sekunde omogoča, da se izognete, parirate ali pa umaknete in hitro uporabite zdravilno pijačo.

Močna obramba je ključna v bojnem sistemu igre Stellar Blade, saj uspešna pariranja in izogibanja pomagajo graditi vaš merilnik Beta Skill. Beta Skills  so najmočnejše sposobnosti Eve. Zelo hitro v zgodbi sem dojela, da je hitro prilagajanje vsakemu sovražniku izjemno ključnega pomena.

Beta Skill je vaša posebna napadalna sposobnost, ki povzroči visoko škodo, ko je sposobnost na voljo. Hkrati imate dostop do štirih Beta Skills, ki jih lahko vidite v spodnjem desnem kotu zaslona. Ko doseže vaš merilec Beta Skill najvišjo raven, ga lahko uporabite tako, da držite L1 in pritisnete X, trikotnik, krog ali kvadrat. Oblikovali boste edinstven vzorec napadov po vašem načinu bojevanja. Vaš meč že na začetku ponuja možnost izvedbe lažjih in močnejših udarcev. Med napredovanjem skozi zgodbo pa boste pridobili tudi dostop do strelnega orožja ter različnih bomb.

V meniju za izboljšanje naših sposobnosti lahko izbiramo med petimi kategorijami, ki so na voljo za razvoj. Prve tri so dostopne že od začetka, medtem ko se dve odkleneta med nadaljnjim igranjem igre.

Ob izidu bo igra na voljo v digitalni in fizični obliki. Igralci boste imeli možnost izbire med Standard Edition (79,99 €), ki vključuje osnovno igro Stellar Blade in pa Digital Deluxe Edition (89,99 €), ki poleg igre vsebuje številne dodatke kot so: Stargazer oblačilo, očala in uhani za Eve, Stargazer oblačilo za Adama in Lily, Stargazer Pack za Drona, 2,000 SP EXP ter 5,000 zlata (valuta v igri). Če boste igro prednaročili, boste kot bonus prejeli tudi nekaj posebnih kozmetičnih dodatkov:  Planet Diving Suit, Classic Round Glasses in pa Ear Armor Earrings.  

Eve in njeni sopotniki

V Stellar Blade igramo Eve. Za Eve je prihod na Zemljo katastrofalni dogodek. Ko 7. zračna enota prične operacijo za ponovno osvojitev planeta izpod Naytibe, jo divji in nepričakovan napad pusti zdesetkano. Ob pomoči Adama in kasneje še Lily, Eve prisega, da bo nadaljevala svojo misijo: popolno odpravo Naybite. Prebivalci preživelega Xiona jo imenujejo Angel. Eve raziskuje nevarno ozemlje, na vsakem koraku pa odkriva tudi vedno več presenečenj. Takoj postane jasno, da se spopada z veliko več kot le z bitko proti močnemu sovražniku.  Njene temeljne vrednote in vse, kar je do zdaj smatrala za resnično, bo sedaj postavljeno pod vprašaj.

Adam je pustolovec, ki se potika po razdejani deželi. Svoje dni preživlja s pridobivanjem virov, ki pomagajo ohranjati mesto Xion in njegove preostale prebivalce žive. Rad dela sam zunaj meja mesta ter ima le malo stikov s preživelimi, razen občasnih srečanj z Orcalom, starejšim človekom, ki se zanaša na Adama, da pridobi hyper cells, ki so nujne, da Xion ne bi padel v pozabo. Potem ko je 7. zračna enota obsojena na propad ob svojem prihodu na Zemljo, Adam priskoči na pomoč Evi. Par nato združi moči, in svoje spretnosti uporabi za iskanje hyper celic, ki bodo pomoč prebivalcem Xiona in seveda, boju proti Naytibi. Adam uporablja dron, ki sledi vsakemu Evejinemu koraku in deluje kot nekakšen vodnik, ki ji počasi razkriva življenje na planetu.

Lily je inženirka 5. zračne enote, ki je bila poslana na Zemljo v prejšnji odpravi. Takrat se je Lily ločila od svoje enote med njihovim spustom na površje planeta. Preživi in ostane skrita, dokler ne zazna signala Eve. Zvesta in spretna Lily se zaveže, da bo pomagala Eve pri uničenju Naytibe, svoj talent pa učinkovito uporablja pri nadgradnji Evine opreme, ko ta napreduje globlje v svojo misijo.

Tachy je pogumna vodja 7. zračne enote. Je izkušena vojakinja, priznana po svojem taktičnem znanju ter borbenih veščinah. Misija, ki vodi napadalno ekipo na Zemljo v boj proti Naytibu, ni mogla biti v varnejših rokah. A vendar se stvari hitro zapletejo. Komaj imajo trenutek za vdih domačega zraka svojega planeta, preden jih preseneti šokantni napad Naytibe, ki presega celo njihove najtemnejše nočne more.

V igri je na voljo tudi hitro fast travel v obliki telefonskih govorilnic. Te lahko enostavno odklenete tako, da se jim približate ali greste mimo njih. Za fast travel ne boste porabili nobenih virov; je brezplačna funkcija in lahko jo uporabljate kolikokrat želite. Poleg tega se med misijami pogosto srečujemo s tabornimi postojankami (camps), ki so ključnega pomena. Tam si lahko odpočijete, kupite opremo, nadgradite inventar in izboljšate svoje veščine. Vsaka postojanka ponuja tudi stol, na katerega se lahko usedete, da se Eve spočije in obnovi svoje moči.

Zvočni dizajn in glasbena spremljava sta izvrstna. Ustvarjata vzdušje post-apokaliptičnega sveta in poudarjata dinamičnost dogajanja. Vsak zvočni učinek je premišljeno oblikovan, da v igralcu vzbudi občutek veličine igralnega sveta.

Stellar Blade nas očara s svojo osupljivo vizualno podobo. Od najmanjših podrobnosti na vesoljskih plovilih pa vse do osupljivih razgledov oddaljenih galaksij. Vsak vidik igre izžareva pozornost do detajlov. Barve so živahne, dinamična osvetlitev pa izboljšuje poglobitev, kar vsakemu srečanju v vesolju daje občutek potovanja v neznano. Od razpadajočih ruševin Xiona do prostranih puščav, futurističnih mest, laboratorijev in bunkerjev, vsak vizualni element oživi na zaslonu. Le-to pa igralcem omogoča potopitev v resnično impresivno igralno okolje.

Med vsemi urami igranja je igra delovala brezhibno, brez zapletov ali težav. Tudi pri zahtevnih bojih s sovražniki je slika ostala tekoča, brez zamikov, kar je izboljšalo celotno izkušnjo igranja.

Stellar Blade se je izkazala za nepozabno pustolovščino v svetu videoiger, ki navdušuje s svojo osupljivo zgodbo, dinamičnim bojem in bogato oblikovanim svetom. S kombinacijo izjemnega vizualnega doživetja in napete akcije igra ustvari izkušnjo, ki bo prevzela tako ljubitelje znanstvene fantastike kot tudi ljubitelje akcijskih iger. S svojo zapleteno zgodbo in izjemno igralsko izkušnjo, Stellar Blade obljublja, da bo ena najbolj osupljivih in nagrajujočih iger tega leta, kar je po mojem mnenju tudi dosegla. Pripravite se na potovanje skozi post-apokaliptični svet, kjer vas čakajo izzivi, skrivnosti in nepozabna doživetja.

8/10
Total Score
Very good

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

PS PLUS igre za mesec April 2024

Next Post

Teenage Mutant Ninja Turtles: Wrath Of The Mutants – PS5 Recenzija

Related Posts