Ghostrunner 2 – recenzija za Playstation 5

Ghostrunner 2 je akcijska videoigra, ki jo je razvil studio One More Level in izdal studio 505 Games. Nadaljevanje igre Ghostrunner iz leta 2020 je bilo izdano za PlayStation 5, Windows in Xbox Series X/S 26. oktobra 2023. Že takoj ob izidu je igra prejela pozitivne ocene kritikov.

Ghostrunner 2 nadaljuje z dogodki prve igre in vas postavi v vlogo Jacka, kovinskega ninjo. Tokrat je Dharma, velik stolp, kjer živijo ljudje, pod napadom kulta umetne inteligence. Vaša naloga je, da jih polovite in jih uničite. Vprašanje je – ali vam bo uspelo?

Igro igramo v prvi osebi. Glavni karakter je Jack, ki je zelo okreten. Z lahkoto se prebija skozi nevarna okolja z izvajanjem hitrih premikov, skokov, teka po stenah in drsenja. Prav tako lahko uporablja kavelj za plezanje in gibanje Sensory Boost, ki za kratek čas upočasni čas in omogoča Jacku, da se giblje po zraku. Igra ima tudi stamina meter, ki določa kako pogosti so lahko Jackovi hitri premiki. In kako dolgo se z njim lahko branimo pred napadi sovražnikov.

Kljub temu, da je vaša pot do ubijanja zlobnežev razdeljena na misije, je zgodba precej linearna in dolga nekje 8 ur. Čeprav zgodba na čase deluje linearno, lahko igralci načrtujejo lastne poti, preden se začnejo boriti proti sovražnikom.

Šele ko ubijete vse zlobneže s svojim mečem, se lahko premaknete v naslednjo sobo. Jack in njegovi sovražniki imajo omejeno zdravje in ju lahko ubijejo že s samo enim zadetkom.

Vaš meč bo še vedno vaše glavno orožje, vendar ima Jack dostop tudi do več posebnih sposobnosti, ki jih lahko uporabi tako v bojnih situacijah kot pri reševanju ugank. Na primer, sposobnost “Shuriken “, ki Jacku omogoča metanje več električnih metuljčkov. Uporabi jih za omamljanje/ubijanje sovražnikov in tudi za metanje na oddaljena stikala, da si odpremo določen prehod v sobi.

Da odklenete in opremite najboljše skill-se v igri Ghostrunner 2, boste potrebovali podatke. Te lahko dobite z ubijanjem sovražnikov in dokončanjem izzivov. Ko imate dovolj podatkov se povežite z enoto GR Augmentation, strojčkom podobno napravo, ki jo najdete v središču stolpa Dharma (in na drugih mestih pozneje v kampanji). Na tem panelu so prikazani čipi , ki jih lahko kupite z uporabo podatkov. Več skill-sev postane na voljo, ko napredujete skozi igro.

Ko jih kupite, odprite meni in izberite zavihek Osnovna plošča (Motherboard). Tukaj boste videli zaslon, kjer lahko opremite svoje odklenjene spretnosti (skill-se).

V Ghostrunner 2 boste morali izkoristiti vse svoje veščine, saj se bodo misije odvijale v ciberprostoru in v resničnem svetu. Začeli boste v podzemnem svetu, prelomili se boste v mrežo podatkovnih zaprtih vrat, se borili proti zlonamernim botom in razkrivali skrivnosti, ki so skrite v globočinah digitalnega vesolja. 

Ghostrunner 2 uvaja tudi boj z vozili. Med določenimi stopnjami Jack vozi motor in se hkrati bori s sovražniki ter se izogiba oviram. V vožnji motornega kolesa v video igri je vedno prisoten zadovoljiv občutek hitenja. Kljub temu pa se mi zdi, da ti odseki z motornim kolesom niso tako natančno zasnovani kot znameniti spopadi z mečem.

Stopnje v igri so linearne, ampak igralci lahko načrtujejo lastne poti, preden se spopadejo s sovražniki. Med napredovanjem v igri je priporočljivo, da igralci kupijo nadgradnje, ki še dodatno izboljšajo Jackove sposobnosti. 

Da bi se spopadli z večino izzivov, se boste močno zanašali na hitre poskoke, dobro usklajene skoke in vrvno zanko. Nekatere največje vrhunce igre izvirajo iz nenehnega pretoka teh treh elementov. Med igranjem preskakujete med tirnicami, da bi se izognili laserskim žarkom. Obešali se boste na vrv in se nato spustili v drsenje. S svojim hitrim skokom se boste prebili skozi steno. Seveda pa tudi tekanja in preskakovanja na stuge stene ne bo manjkalo. Prepričana sem, da boste največje užitke v igri  Ghostrunner 2 našli prav v teh trenutkih tišine, ko vaša osredotočenost ni motena z ničemer drugim.  

Skozi igro je potrebno biti izjemno natančen. En napačen gib in boste morali ponoviti vse od točke, kjer se vam je nazadnje shranil napredek.

Grafika v igri je prava paša za oči. Razvijalci so si vzeli čas in se potrudili, da igralcem ponudijo izjemno vizualno izkušnjo, ki presega pričakovanja. Grafika v Ghostrunner 2 je impresivna z vrhunsko uporabo sodobnih grafičnih tehnologij. Razvijalci so vložili veliko truda v detajle, kar pomeni, da so okolja in karakterji videti neverjetno realistično. Arhitektura futurističnega mesta Distopia City je osupljiva, z visokimi nebotičniki, ki segajo v oblakih, in osvetlitvijo, ki ustvarja pravo vzdušje mesta, ki je pod nadzorom korporacij.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi animacijam. Gibanje glavnega karakterja Jacka je tekoče in dinamično, kar poudarja njegovo vrhunsko akrobacijo in borilne sposobnosti. Prav tako so sovražniki oblikovani z veliko pozornostjo do podrobnosti, kar omogoča, da se njihove napade in reakcije izvajajo gladko in prepričljivo.

Osvetlitev v igri je tudi vredna omembe, saj ustvarja čudovite vizualne učinke, ki poudarjajo futuristično estetiko sveta Ghostrunnerja. Senčenje in odsevi dodajajo globino okoljem, kar ustvarja resničen občutek prostora.

Na konzoli boste igro lahko preizkusili v treh načinih:

  • Quality: Dynamic 4K (2160p) resolucija s 30 FPS. Omejitev hitrosti sličic je mogoče odstraniti in doseči do 60 sličic na sekundo,
  • Performance: Dynamic 4K (2160p) resolucija s ciljem 60 sličic na sekundo,
  • High Frame Rate: Dynamic 1080p resolucija s ciljem 120 sličic na sekundo.

Igro boste imeli na voljo kupiti v treh verzijah:

  • Ghostrunner 2 (€39.99)
  • Ghostrunner 2 Deluxe Edition v kateri dobite:  Ghostrunner 2 igro, Ahriman’s Katana meč in Hand Skin, Modern Energy meč in Hand Skin, Molten Blade meč in Hand Skin, Gothic Blue meč in Hand Skin ter Hand Hologram s PSN ID (€49.99)
  • Ghostrunner 2 Brutal Edition v kateri dobite: Ghostrunner 2 igro, Deluxe meč and Hand Skin Pack (4x), Hand Hologram s PSN ID, Aqua Animated meč in Hand Skin, Design 24A Motorcycle Skin in season pass (€69.99).

Ta nadaljevanje prinaša še več akcije, adrenalina in napetih trenutkov. Grafika je osupljiva, igralna mehanika pa še boljša. Prebijanje se skozi futuristični svet in premagovanje sovražnikov z močnimi kibernetskimi sposobnostmi je resnično osvobajajoče. Nisem morala prenehati igrati te igre in komaj sem čakala, da vidim, kam me bo pripeljala naslednja stopnja. Ghostrunner 2 je igra, ki združuje spektakularno akcijo, izjemno zgodbo in zabavo v eni sami pustolovščini. Bodite pripravljeni na nepozabno izkušnjo, ki vas bo držala na trnih od začetka pa do konca.

9/10
Total Score
Amazing
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Agatha Christie – Murder on the Orient Express – recenzija za playstation 5

Next Post

Metal Gear Solid Master Collection Vol1 – PS5 Recenzija

Related Posts