MARVEL’S SPIDER-MAN 2 – Playstation 5 recenzija

Marvel’s Spider-Man 2 je igra, ki je imela ogromna pričakovanja pred izzidom in jih je tudi v večini izpolnila. Ne le, da je samo igranje zabavno tudi zgodba je zanimiva. Lahko bi rekli, da so razvijalci pri Insomniac Games igro postavili v sam vrh video iger o super herojih. Razvijalci so dali vse od sebe, da so nadaljevanje še bolj izpopolnili, dodali ogromno novih dogodkov, veščin in tudi zgodbo naredili mogoče nenavadno čustveno močno. Temelji igre so isti od predhodnikov. Ni bilo nobenega odkrivanja tople vode. Vse, kar so naredili je to, da so gradili z znanjem, ki so ga pridobili od predhodnikov in to izpopolnili do te mere, da sploh ne vem, če bi lahko igra še bolje izpadla.

Zgodba se odvija nekaj mesecev po dogodkih iz igre Miles Morales, ki nam prikaže oba super heroja, ki postaneta prijatelja in se skupaj borita proti kriminalu. Hkrati pa to dinamiko mogoče malo “pokvari” Harry Osbourn, ki se vrne na sceno po tem, ko ga je njegov oče na vsak način želel ohraniti pri življenju in ozdraviti njegovo bolezen, ki je terjala svoj davek. Igra nas, kar nekajkrat popelje v preteklost, “mlada” leta Peter Parkerja in Harryja, podoživljata trenutke in uresničujeta dolgo nazaj dane obljube. Ne dolgo po začetku igre boste vrženi v prvo resno borbo, ki odkrije nekaj novih sposobnosti, vas povrne v svet borbe in Spider Man dinamike. Glede na to, da že v prvi uri doživimo toliko zanimivega, električnega in vzburjajočega, se človek vpraša ali je lahko še huje oziroma bolje.

Mesto New York, ki ga kmalu po nekem uvodu lahko po mili volji raziskujete, je dih jemajoč. Ne le, da so ga razvijalci posodobili do te mere, da izgleda realnost, dodali so še dve četrti in tako za odtenek povečali zemljevid po katerem se lahko premikate. Ne glede na to, kako veliko je mesto je notri dovolj dela, da vam ne bo nikoli dolgočasno in nikoli se ne boste počutili, kot, da delate iste misije znova in znova. Igra vsebuje ogromno stranskih misij, dejavnosti, ki povezujejo celotno igro v neko celoto. Poleg tega pa tudi oba super heroja rasteta, kot osebi in se vse skupaj lepo prepleta z glavno zgodbo. Glavna zgodba pa je mogoče v primerjavi s stranskimi dejavnostmi, kar malo temačnejša, ki vas bo nemalokrat popeljala do roba vaših živcev in srčne kapi.

Igra nam tudi omogoča preklapljanje med obema protagonistoma in sicer na zelo preprost in hiter način. Vse skupaj deluje skorajda instantno in loading screenov tako rekoč ni. Ne le to, da je instantna menjava karakterja ampak je tudi instantni “fast travel” ki se ga lahko odklene s tem, ko opravite določen procent misij na določenih delih zemljevida. Razen dejansko filmskih prikazovanj zgodbe se ne spomnem, če sem sploh kdaj spustil igralni plošček. Igra je konstantna in se ne preneha.

Moram priznati, da sem pred začetkom igranja igre imel malo pomislekov glede na to, da imamo 2 lika, ki ju lahko skorajda poljubno igramo, koliko časa bosta oba dobila v glavnih zgodbah in misijah. No te pomisleki so bili popolnoma odveč, saj oba lika primerjalno dobita približno enako pozornosti njunemu razvoji tekom igre. In verjemite mi, ko rečem, da se njuna značaja res dvigujeta. Oba hodita po trnovi poti in vsak izmed njiju ima svoje borbe, strahove in bolečine, ki jih morata ali skupaj ali vsak posebej prebroditi. In ne le protagonista, tudi zločinci tekom zgodbe rastejo, spreminjajo vidike in jih lahko do konca igre gledate v čisto drugačni luči, kakor smo jih bili vajeni v prvih igrah ali pa celo v filmih.

Igralnost

Pa da se mogoče malo premaknemo na samo igralnost in to, kar seveda lahko počnete v igri. Najbolj osnovna in mogoče celo najbolj zanimiva stvar igre je premikanje. Premikanje po zemljevidu je brezmejno, vrhunsko dodelano in iskreno vam lahko vzame ure igranja, ker je preprosto enkratno. Nihanje med ogromnimi stavbami New Yorka je fantastično narejeno, lahko delate preproste trike med letenjem ali pa celo uporabite krila, ki so jih razvijalci dodali v igro. Insomniac je poskrbel, da se lahko zelo hitro in na zanimiv način premikamo po New Yorku. Z dodatkom kril so v igro implementirali tudi različne zračne koridorje, ki poskrbijo, da ne izgubljate hitrosti in višine ampak lahko mirne vesti hitro letite še naslednjih 500 do 1000 metrov. 

Boj v igri je v osnovi isti, kot predhodniki, hiter, natančen z lepimi kombinacijami, ki lepo izkoristi akrobatske spretnosti obeh protagonistov. Insomniac nam je tokrat v igro dodal sistem pariranja udarcev, ki pa je v primerjavi z določenimi souls igrami veliko lažji za uporabo. Ne bo neprimernih frustracij in lomov kontrolerjev. Nekako smo bili vajeni umikanja pred udarci in moram priznati, da mi je ta novi način dober in pripomore k bolj svežemu občutku borbe. Razvijalci so tudi pripravili majhno presenečenje, ki mogoče za marsikoga ni nič posebnega ampak je lepo videti takšne malenkosti v igrah, namreč med borbo s kriminalci se lahko zgodi, da vam bo Spider Man priskočil na pomoč. In tako se odprejo kombinacije med dvema skupaj, ki izgledajo fantastično. 

Poleg že znanih sposobnosti obeh likov pa moram omeniti razvojno drevo vseh karakterjev. Ne le, da je zanimiv in lepo posodobljen ampak je tudi veliko več izbire. Poleg obeh karakterjev, ki imata vsak svoje drevo sposobnosti, pa smo tudi dobili posebno sekcijo, ki se dotika obeh karakterjev skupaj in tega je veliko.

Osebno igre še nisem popolnoma dokončal, ker sem se odločil, da bom naredil 100% vse, kar je možno, pa vam lahko povem, da vam bo glavna zgodba z nekaj stranskimi misijami vzela približno 15 ur, vse odvisno kako hitro boste želeli igro odigrati. Sama igra mogoče ni tako dolga, kot bi si želeli ampak je pa definitivno ena boljših, ki sem jih igral v zadnjem času.

Vsi vemo, da so igre Spider Man od Insomniac Games zmeraj izgledale lepo ampak dejstvo je, da so šli po mojem lastnem mnenju tukaj še korak dlje. Lahko bi rekli, da je igra ena najlepših iger, ki smo jih v zadnjem času igrali. Insomniac nam je ponudil več možnosti nastavitev grafike. Načeloma izbiramo med dvema glavnima nastavitvima. Ena od njih je, da Performance mode, ki nam ponuja igranje pri 60 sličicah na sekundo in drugi Fidelity mode, ki to opravi pri 30 sličicah na sekundo. Tokrat pa so obema načinoma dodali tudi Ray tracing, kar pomeni, da ne glede na to za kateri način se odločite bodo odsevi in na splošno svetloba izgledali fantastično. Če pa imate še televizor oziroma monitor, ki podpira vsaj 120 Hz pa je lahko igranje igre še toliko boljše in lepše. V nastavitvah lahko odklenete možnost 120 sličic na sekundo, ki se načeloma bolj pozna v Performance modu ampak v kombinaciji s fidelity mode in Ray tracingom lahko imate vrhunsko vizualno lepoto in igranje s približno 40 sličicami na sekundo in ne samo s 30.

Zaključek

Marvel’s Spider-Man 2 se izkaže za izjemno izpopolnjeno nadaljevanje, ki presega visoka pričakovanja. Razvijalci Insomniac Games so zvesti temeljem predhodnikov, a obenem inovativno dodali nove elemente, ki obogatijo igralno izkušnjo. Zgodba je čustveno močna, liki doživeti, mesto New York pa dih jemajoče. Grafično izjemna in z obsežnim naborom nalog ter dejavnosti, igra ponuja dolgotrajen užitek. S prefinjenim bojem, odličnim premikanjem po mestu ter dinamičnim razvojem karakterjev, Marvel’s Spider-Man 2 zaseda sam vrh superherojskih videoiger.

10/10
Total Score
The best

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Montaža pametnega doma in inštalacij

Next Post

Agatha Christie – Murder on the Orient Express – recenzija za playstation 5

Related Posts