Kona II: Brume – recenzija za Playstation 5

Igra Kona II: Brume je nova pustolovska igra, ki jo je razvil kanadski studio Parabole in izdal Ravenscourt. Izšla je za PlayStation 4, PlayStation 5, Microsofr Windows, Nintendo Switch,  Xbox One in Xbox Series X 18.10.2023. 

Kona II: Brume nadaljuje zgodbo interaktivne zgodbe iz prvega dela Kona (2017) in igralcem ponuja poglobljeno prvoosebno pripovedno izkušnjo z edinstveno mehaniko pripovedovanja zgodbe. 

Kona vključuje elemente preživetja in nadnaravne elemente z zgradbo za raziskovanje. Karakter, ki ga igralec igra, ima na voljo razna orodja ter svetilko. Grožnjo v igri nam povzroča mraz. Da se naš karakter ne podhladi nas igra rešuje s prižiganjem ognja. Ogenj predstavlja tudi točko za shranjevanje našega napredka v igri. Nevarnost nam povzročajo tudi volkovi, ki, če smo previdni, nam ne naredijo nič. Lahko pa se proti njim branimo z orožjem ali jih zamotimo s surovim mesom. 

Dodaten stres pa sta nam v prvem in drugem delu povzročali vznemirljivi prizori, ki nam razkrijejo ravno zadostno količino adrenalina, da nas prestrašijo. 

Kona II: Brume ima tri težavnostne stopnje. Prvo – detective, ki nam predstavlja bolj umirjen način igranja igre. Tukaj je igralčeva sposobnost uporabe orožja minimalna. Sredinska stopnja je – adventurer. Stopnja je za igralce, ki iščejo uravnoteženo izkušnjo, kjer so izzivi zanimivi, ne da bi postali preveč zapleteni. Ter tretja, najtežja stopnja – survivalist. Stopnja je za izkušene igralce, ki iščejo več izziva. Spopadi v igri so pogostejši in težji. Vaš karakter pa ima tudi omejene vire in vzdržljivost.

Pred pričetkom igranja igre si igralec lahko izbere tudi frekvenco pripovedovanja – minimal in full. Pri prvi se predvaja le minimalna pripoved, ki je bistvena za razumevanje zgodbe. Pri drugi pa pripovedovalec podrobno opiše dogodke v igri in opažanja našega karakterja. 

Pri igranju igre sem izbrala srednjo težavnost – adventurer in polno pripovedovanje. Izkušnja je bila pozitivna. Grafika je izjemno pomembna za vsako videoigro. To je tisto, kar igralec vidi. Vse od okolja, karakterjev in celo osvetlitve igre. Vse skupaj ima pomembno vlogo pri videzu in občutku igranja. Sama grafika ne zagotavlja uspešne igre. V novi igri Kona je tudi zgodba tisto, kar nas obdrži pri igranju in na trnjih. Igra je delovala brez zapletov in težav. Igranje pa je bilo tekoče. 

Pripravite se, da se potopite nazaj v svet detektiva Carla Fauberta, ki se sooča z novimi izzivi, srhljivimi skrivnostmi in neprizanesljivo zimsko pokrajino. Ledeno in neznano nadaljevanje Kone vas bo odpeljalo nazaj v severni Québec v leto 1970. Tukaj se Faubert sooči z nenadno meglico – Brume. Meglica zavije oddaljeno rudarsko vas in vzbuja dvome o sami resničnosti.

Igra ponuja edinstveno izkušnjo, ki temelji na raziskovanju in preživetju. V seriji iger Kona stvari niso vedno takšne, kot se nam zdijo.

Kot igralec raziskujete postarno deželo v severni Kanadi in se prebijate skozi vas – ali vsaj tisto, kar je ostalo od nje. Med igranjem pobirate različne predmete, kot so baterije, ki so izjemnega pomena, saj boste brez njih ostali v temi. Skozi zgodbo imamo tudi na voljo različna orožja – pištole, sekire s katerimi si pomagamo ob določenih situacijah. 

Različne namige boste iskali v lesenih barakah, obiskali boste bližnje lokacije na pasjih vpregah in s čolnom boste pluli po okoliških jezerih. 

Detektiv Carl Faubert se je odločil razrešiti skrivnost in vi morate stopiti v njegove čevlje. Vprašanje, ki se nam zdi najbolj pomembno pa je – katera temna resnica se skriva v megli? 

Skozi potovanje se boste soočili tudi z žrtvami igre, ki jih najdete zaledenele na avtomobilu ali v hišah. Zame so bili le še en dober element, ki me je prestrašil, ko jih nisem pričakovala. 

Pomembno je, da izjemno natančno sledite namigom in napotkom igre. Na voljo imate tudi dnevnik Carla Fauberta, ki vam pomaga, če pozabite kakšen namig. S fotoaparatom, ki ga pridobite že na začetku igre pa lahko slikate pomembne stvari, da jih ne pozabite. 

Ali boste lahko razjasnili skrivnost v ozadju Brume? Brume je neizprosen, močno hladen snežni metež. Poln je nevarnih živali in nočnih mor. Pripravite se na preživetje kljub vsemu. Poiščite in preglejte vse predmete, pisma in dokumente. Nikoli ne veste, kaj vam bo mogoče koristilo. Hkrati pa se prepustite pripovedovanju zgodbe skozi vaše potovanje. Vaša končna misija pa je seveda izslediti temno skrivnost za Brumom in si jo odpraviti.

Igra me je med igranjem na trenutke do dobra prestrašila. Med igranjem se pojavijo scene, ki jih ne pričakuješ in poskrbijo za povišan srčni utrip. Je grozljivka in detektivka, ki ima dobro zgodbo. Drži nas na trnih in nas prisili, da rešujemo uganke, saj se drugače skozi igro ne moremo prebiti. Igro priporočam vsem, ki so že igrali prvi del serije Kona in tudi vsem, ki imajo radi detektivske igre. 

8/10
Total Score
Very good
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Assassin’s Creed Mirage – recenzija za Playstation 5

Next Post

Sonic Superstars – recenzija za Playstation 5

Related Posts