Assassin’s Creed Mirage – recenzija za Playstation 5

Assassin’s Creed Mirage je akcijsko-pustolovska open-world stealth igra, ki jo je razvil Ubisoft Bordeaux in izdal Ubisoft. Igra bo trinajsti večji del v seriji Assassin’s Creed in je naslednik igre Assassin’s Creed Valhalla iz leta 2020. Igra izide 5. oktobra 2023 za Playstation 5, Playstation 4, Amazon Luna, Windows, Xbox One in Xbox Series X/S. V začetku leta 2024 pa jo bodo igrali lahko tudi uporabniki iOS na telefonu iPhone 15 Pro. 

Prva igra Assassin’s Creed je nastala leta 2007 in je bila razvita na podlagi ideje za nadaljevanje Ubisoft-ove video igre Prince of Persia: The Sands of Time. 

Serija prikazuje izmišljen tisočletni boj med asasini, borci za svobodno voljo in mir ter templjarji, starodavnim viteškim redom, ki želi pridobiti mir z nadzorom. Assassin’s Creed igre prikazujejo zgodovinsko fikcijo, znanstveno fantastiko in izmišljene karakterje, ki so prepleteni z resničnimi zgodovinskimi dogodki. 

Igre AC se osredotočajo na izmišljene člane reda asasinov. Njihove spomine podoživlja igrani lik v sodobnem času s pomočjo naprave Animus. Ta naprava uporabniku omogoča raziskovanje in podoživljanje spominov preko genetskega spomina. Če v igri povzročimo smrt našega lika se zgodi desinhronizacija genetskega spomina in moramo misijo ponoviti. 

10/10
Total Score
The best

Prvih pet Assassin’s Creed iger se osredotoča na Desmonda Milesa, natakarja , ki izve, da je potomec več pomembnih asasinov. Med drugim Altaïra Ibn-LaʼAhada z Bližnjega vzhoda med tretjo križarsko vojno in Ezia Auditore da Firenze iz italijanske renesanse v poznem 15. in začetku 16. stoletja.

V letu 2017 je Ubisoft izdal Assassin’s Creed Origins v kateri je serija dobila drugačno zasnovo in način igranja. Tukaj je predstavljena nova zgodba, ki se osredotoča na raziskovalko Absterga Laylo Hassan.  Med iskanjem zgodovinskih artefaktov v Egiptu je naletela na mumificirani trupli medjay Bayek-a in njegove žene. Soustanoviteljev reda the Hidden Ones. Layla uporabi Animus, da podoživi Bayekove in Ayine spomine, zaradi česar postane tarča templarjev. Kasneje sreča William-a Miles-a, ki jo rekrutira k asasinom.

Layla na svoji dogodivščini najde Leonidasovo kopje in izvleče DNK Leonidasovih vnukov, Alexiosa in Kassandre. To sta nova lika, ki smo ju igrali v nadaljevanju serije AC Odyssey. V letu 2020 je izšla AC Valhalla. Igra zaključuje sodoben zgodbeni lok, ki se osredotoča na Laylo, ki mora najti tempelj prve civilizacije na Norveškem, da bi povrnila zemeljsko magnetno polje na pravo moč. Ker je Desmondova žrtev v Assassin’s Creed III samo odložila apokalipso. Glavna pripoved se odvija v poznem 9. stoletju, med širitvijo Vikingov na Britansko otočje.

Assasin’s Creed Mirage je dolgo pričakovana igra, ki je vrnitev h koreninam zgodovinske serije. Igra je krajša in zelo sem bila vesela, ko sem zagledala zemljevid, ki ni bil prenapolnjen s skritimi zakladi in artefakti, ki sem jih morala nabirati skozi igranje. Sama igra z igranjem glavne zgodbe traja nekje med 20 in 23 urami. Če ste pa perfekcionisti in boste raziskovali čisto vse, vam bo igra vzela nekje med 25 in 30 ur. 

Assasin’s Creed Mirage je v glavnem postavljen v Baghdad (glavno mesto sodobnega Iraka) v 9. stoletju. Baghdad služi kot prizorišče igre Assassin’s Creed Mirage in je simbol filozofije vrnitve k izvorom igre, ki prinaša franšizo nazaj v bližnjevzhodno okolje, ki se v celoti osredotoča na eno samo mesto. Mesto je razdeljeno na štiri okrožja. Round City, Karkh, Abassiyah s hišo modrosti in Harbiyah. Pomembna lokacija v igri je tudi Grad Alamut, ki se v igri odvija okoli časa, ko je bila gradnja trdnjave končana v letu 865. V trdnjavi, ki se skriva med visokimi hribi je glavni sedež asasinov in služi kot njihova trdnjava. 

Pokrajina okoli vas je izjemno barvita in čudovita. Prelep Baghdad vam da močno izkušnjo kakšno je mesto takrat bilo. Množice ljudi vse okoli nas se pogovarjajo v svojem maternem jeziku. Ulice so gosto naseljene z ljudmi, ki se sprehajajo in opravljajo svoje opravke. Prodajalci in trgovci opravljajo svojo dejavnost na prometnih območjih, kar vse prispeva k pristnosti igre pri poustvarjanju Baghdad iz 9. stoletja.

Tokrat igramo glavnega lika Basima Ibn Ishaqa, ki smo se prvič z njim srečali v igranju AC Valhale. Basim je bil prvotno ulični tat, dokler ga Roshan ni rekrutirala in postala njegova mentorica. Igramo in spremljamo njegov prehod iz uličnega tatu v močnega člana bratovščine asasinov, ki se borijo za mir in svobodo proti templjarskemu redu. 

Del zgodbe je tudi zajemal Basimov trening in uvajanje v njegovo nove življenje. Tukaj spoznamo osnovne komanda za dvoboj. Basimu pa skujejo meč in bodalo, ki je izdelano do najmanjše malenkosti. Zelo zanimivo mi je bilo gledati Basima, ki dvojno vihti meč in bodalo pri bojevanju. Na splošno pa imamo pri boju komande kot je npr. light atack, heavy attack, parry in dodge. 

Assassin’s Creed Mirage je akcijsko-pustolovska open-world stealth igra, zasnovana tako, da nas spominja na starejše naslove Assassin’s Creed, pri čemer je bolj linearna in osredotočena na zgodbo. Je vrnitev h koreninam serije. Začetna igra serije je ponujala natančno osredotočenost na sodobnega protagonista Desmonda Milesa in njegovo prikrito prizadevanje, da bi z atentati in počasnimi spopadi uničil templjarje iz preteklosti, toda poznejši deli (Origins, Odyssey in Valhalla) so bili prenatrpani z prevelikimi zemljevidi in ogromno število zakladov, ki niso dali igri več ničesar kot zapravljanje časa za tiste, ki smo hoteli dobiti platininum trofejo. 

Podobno kot prejšnji protagonisti ima glavni lik Basim na voljo obsežen arzenal orožij in orodij. Vključno s svojim značilnim hidden blade rezilom. Basim ima na voljo več orodij, ki mu pomagajo pri skrivanju. Lahko uporabi dimne bombe da uspešno pobegne, petarde, da zmede sovražnike, žvižganje, da vojake privabi k sebi na določena mesta in jih tiho ubije ali z metanjem nožev odstrani sovražnike na daljavo.

Basim ima tudi tukaj dostop do orlovskega vida (Eagle Vision) in ptice spremljevalke po imenu Enkidu. Je vzhodni cesarski orel, ki ga lahko uporabi za izvidnice bližnjih območij. Podobno kot Bayek, Kassandra in Eivor ima tudi Basim orla, ki ga lahko prevzamete v nadzor, medtem ko leti, da preverite teren naprej. Hkrati pa, podobno kot protagonisti starejših delov serije  Assassin’s Creed, lahko aktivira Orlovski vid, da poudari sovražnike, skrivališča, ključne predmete in druge pomembne stvari na zemljevidu. 

Glavne naloge v igri imajo obliko raziskovanja in iskanja sledi (informacij). Vsaka misija ima osrednji cilj, za dosego tega cilja moramo opraviti najprej povezane naloge, ki nam bodo pomagale zbrati sledi (informacije). Ko odkrijemo vse sledi lahko razrešimo celotno misijo. 

Assassin’s Creed Mirage je veliko manjša igra kot so bile zadnje tri Origins, Odyssey in Valhalla. To pomeni, da je tudi open-world po velikosti manjši. Kljub temu pa imamo na voljo veliko stranskih dejavnosti v odprtem svetu Baghdada. Na voljo imamo skrinje z opremo, artefakte in predmete za zbiranje, zgodovinske lokacije in še več. 

Ko v igri rešimo “contracts” Basim prejme žetone, ki jih lahko uporabite na veliko načinov. Žetoni nam pomagajo doseči svoje cilje pri reševanju misij. Na primer, žetone lahko uporabite, da najamete glasbenike, da zaigrajo pesmi, ki bodo zmedle straže. Lahko najamete plačance, da napadejo sovražnike in jih zamotijo. Uporabite jih pri govornikih, da nagovarjajo vznemirjene množice in še več. Če ste vse žetone porabili in jih nimate pa ne boste morali najeti nobene skupine od zgoraj naštetih opcij.

Več ko boste kršili zakon v igri, večje posledice bo to imelo za Basima. V igro so vpeljali Notoriety system. Več izvajanja kriminalnih dejanj in povzročanje nemirov bo pomenilo večjo stopnjo na notoriety sistemu. Lažje vas bodo prepoznali in težje boste ostali neopazni in skriti. Na najvišji stopnji lestvice vas bodo prepoznali tudi civilisti in naključni NPC-ji, ter bodo opozorili stražo, kje se nahajate. Kot v prejšnjih igrah je tudi tukaj na voljo več načinov, kako si to stopnjo prepoznavnosti znižati. Igralci lahko svojo prepoznavnost zmanjšajo tako, da odstranijo iskane plakate, podkupijo Munadija ali premagajo interceptorja. 

Čeprav je bila parkur nekoč pomembna sestavina iger Assassin’s Creed, so ga v nedavnih delih močno omilili. Z igro Mirage pa se tudi to ponovno vrača. Animacije Basima so bile natančne, hitre in gladke. Poleg vsega tipičnega plezanja in skakanja Basim uporablja dvigalo, da se takoj dvigne na strehe, preskakujete predmete, skače skozi vrata in okna, se vrti okoli vogalov in dreves in še mnogo več. Z Basimom lahko ukradete tudi kamele, konje in prevzamete vodstvo nad čolni.

Igra je zelo interaktivna. Lahko nagovorite svoje poznane, sosede, druge tate in celo mačke. Mačke ne samo, da jih lahko pobožate, lahko jih lahko tudi dvignete k sebi v naročje in jih pocartate. Za vse ljubitelje živali je to izjemno lep in velik dodatek. 

V nastavitvah lahko igralec izbira med high framerate (performance mode) in quality mode. V prvem igra deluje odlično. Doseže kar prijetnih 60 sličic na sekundo. Quality mode je poslastica za oči, ki daje poudarek na grafični natančnosti in ločljivosti, čeprav igra teče na 30 sličicah na sekundo. 

Sama sem preizkusila oba načina in kljub temu, da imata vsak svoje prednosti in slabosti, menim, da je performance mode boljši in presega svoje pomanjkljivosti. Igra je pa delovala odlično v obeh načinih. V vseh urah mojega igranja je bilo igranje tekoče in brez napak.

Assassin’s Creed Mirage je fenomenalna igra in jo priporočam vsem ljubiteljem igranja iger. Grafika, barvitost in tekoče igranje nas očarata. Zgodba in čudovita pokrajina nas popeljeta, kot da smo resnično v Baghdadu in skačemo po strehah ter dirjamo s kamelami. Od samega začetka in do konca igre sem neizmerno uživala in vem, da je to ena izmed tistih iger, ki jo bom igrala še in še. 

10/10
Total Score
The best
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Payday 3 – Playstation 5 Recenzija

Next Post

Kona II: Brume – recenzija za Playstation 5

Related Posts