Subnautica: Below Zero Recenzija

Da vas uspem nekako prepričati koliko je zares Subnautica: Below Zero dobra, vam bom najprej razkril, da nisem ravno velik oboževalec survival žanra iger. Prvič sem se soočil z igro Subnautica leta 2018. Povsem neved o čem se sploh igra gre me je sprva prevzela njena lepota in umirjenost podvodnega okolja. Čudovita mešanica raziskovanja, pripovedovanja zgodbe, izdelave, gradnje baz in občasnega terorja vse to lahko najdemo v enem najbolj dih jemajočih podvodnih svetovih kdajkoli.

Subnautica: Below Zero, kot nadaljevanje originalnega naslova, se odvija ravno tako na istem planetu 4546B. Povod za vse skupaj je sestrin umor glavne protagonistke Robin. Vestno se odloči, da se vrne na planet, saj po besedah ​​Samovega delodajalca, vladne Alterre, je bila umorjena iz lastne malomarnosti med raziskovalno ekspedicijo v arktično območje planeta. Toda Samova posneta sporočila Robin pripovedujejo drugačno zgodbo. Robin se sama odpravi z minimalnimi zalogami na nedovoljeno misijo iskanja, slediti sestrini poti, medtem ko preživi ostro podnebje na arktični 4546B.

Celotna novost Below Zero je arktično območje, ki razširi podvodno raziskovanje tudi na ledenike z povsem novimi stavbami ter biomi. Od ledeniških zalivov skozi visoke ledene gore do umetne tundre, v kateri prevladujejo ogromni kamni, so te ledene pokrajine tako čudno lepe kot vodne pokrajine. Vodna topografija vključuje orjaške lokvanjske gozdove, lesketajoče se kristalne jame in brbotajoče vijolične odprtine, ki eksplodirajo, če se približate.

Nevarnost pa se skriva tudi, ko prebijete površino oceana, saj se merilnik O2 zamenja za merilnik temperature, ki se počasi prazni. V kolikor smo predolgo izpostavljeni elementom smo tako podrvženi podhladitvam, zato si moramo redno poiskati zavetje v jamah ali žariščih, kot so geotermalni izviri ali sijaj termalnih lilij. Below Zero na Terra-firmo pripelje tudi druge novosti. Več novih kopenskih živalskih vrst za nekatere velja, da so nekatere velike ter agresivne. Dobimo celo specifično kopno vozilo, ki bo pomagalo krmariti po bolj obsežnih kopenskih biomih.

Med vsemi novostmi najdemo tudi novo živalsko življenje, Med užitnimi drobnicami in grozljivimi Leviathani najdemo tudi bolj eklektična bitja, kot je riba Titan Hole, ki v telo ujame potencialno rešilne zračne mehurčke. Te lahko vdihnemo, pod pogojem, da se izognemo bitjem, ki sledijo Hole-fish-u naokrog in vas lahko zamrznejo z vpihom ledeno mrzle slane vode. Toda priljubljena oboževalka je Sea Monkey, drzna antropomorfna žival, katere vedenje je lahko malce nadležno ali pa lahko celo aktivno pomaga v določenih situacijah.

Večja interaktivna niansa je tema, ki teče skozi Below Zero. Splošni sistemi, kot sta izdelava in gradnja baz, so na splošno podobni Subnautici. Nove osnovne komponente, kot je nadzorna soba, nam pomagajo podrobneje prilagoditi stavbo in nam celo omogočajo preusmeritev elektrike na različne dele stavbe. Kar zadeva izdelavo, je na voljo novo orodje, Mineral Detector, pomaga pa natančneje poiskati določen vir surovin, medtem ko so številni drugi predmeti, ki se vračajo, dobili nove recepte za izdelavo, zaradi katerih bo treba na novo razmišljati o svojem pristopu k igri.

Najbolj omembe vredna novost je Seatruck, primarno novo vozilo. Privzeto je Seatruck majhen in nežen podvodnik, ki spominja na Submouticin Seamoth. Lahko pa vleče različne module, ki služijo različnim funkcijam, kot so izdelava, skladiščenje in akvarij, ki sesa manjše ribe med potovanjem. Z vsemi pritrjenimi moduli deluje bolj kot Subnauticina mobilna baza Cyclops.

Seatruck je briljantno oblikovan. Potiskanje in vlečenje različnih modulov na svoje mesto je zelo zabavno, poteg na ročici, pa ločuje glavno podmornico od priklopnika. Tukaj pa nastopi majhen problemček saj je nekoliko preveč omejen in pa nekoliko prepočasen s pritrjenimi moduli. Seatruck je na žalost ujet med potrebo po novih funkcijah nadaljevanja in reševanjem težave, ki je ni bilo treba odpraviti.

Problem prevelikega popravljanja in dodajanja v novi igri je najbolj očiten pri pripovedovanju zgodbe. Zgodba je veliko bolj prisotna kot pri Subnautici. Liki so veliko bolj klepetavi in ​​na zaslonu se pojavijo celo NPC-ji. Toda končni rezultat je manj privlačna zgodba. Težava je delno razblinjanje skrivnosti, saj nam stvari raje razlagajo, namesto da bi jih sami odkrivali. Je pa tudi to, da so liki preprosto nekoliko dolgočasni. Robin je tipična srhljiva Američanka, imamo pa še en lik, ki sicer ni umetna inteligenca, vendar bi lahko bil tudi takšen.

Kljub temu pa je ključnega pomena poudariti, da so tudi “slabi” deli Below Zero dobri v večini drugih meril. Morda ne bo izboljšalo Subnautice, vendar je vseeno odlična igra. Najbolj dovršen del igre pa je nedvomno zvok. Če res želite vedeti, o čem govori Below Zero, se ustavite kjer koli v oceanu in poslušajte. Prisluhnite tuljenju toka, hropenju toče, ki pljuska na površju, odmevnim klicem kitov ali prodornim krikom bitij, katerih res nočete najti. Res je zvok vrhunsko oblikovan. Skoraj si drznem reči, da kaj takega še niste slišali.

Definitivno, bi vam prdlagal, da se najprej podate igrati Subnautico vendar to ni pomembno za uživanje Below Zero. Čar ki ga je ustvarila prva igra, Below Zero vsekakor povzdigne. Verjamem, da mnogo ljudi ni niti slišalo za Subnautico vendar bi jo z veseljem priporočil komurkoli saj te res potegne v raziskovanje in razkrivanje vseh skrivnosti, ki si so jih zamislili razvijalci igre. Ne bom vam žal.

8/10
Total Score
Very good

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

EXCLUSIVE INTERVIEW WITH ROK JESENIČNIK – Co-founder and CFO at Gamex studio developer of SIMPOCALYPSE

Next Post

Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown – recenzija

Related Posts