Diablo 4 – recenzija za Playstation 5

Temačen svet Diabla 4 je že brez demonov in sovražnikov zasnovan precej temačno. Kamorkoli se obrneš so na pol razpadajoča mesta z zelo temačno okolico, ki ne prinaša nič pozitivnega razen demone in pošasti, ki jih ubijate. Celotna zgodba se vrti okoli vas, rešitelja oziroma heroja, ki naj bi premagal temo in popeljal ta svet v boljši jutri. Žal pa vas od tega oddaljuje kar nekaj ur preigravanja. 

Diablo 4 je z razlogom zasnovan tako kakor je. Stalni problemi prežijo na nemočne prebivalce, ki si najbolj od vsega želijo samo preživeti. Celoten umetniški slog je narejen v bolj temačni smeri, kar se predvsem odraža v oblikovanju tako sveta kot tudi zvočnih posnetkov. Kljub temu, da je igra popolnoma odvisna od internetne povezave pa to ne pomeni, da boste zmeraj preskakovali ovire s prijatelji. Žal vas igra pripravi do tega, da se boste počutili osamljeno in zapuščeno v tem temačnem svetu, ki vam bo dal vedeti, da niste povabljeni. 

Svet v igri je bolj kot ne popolnoma odprti svet in vam pusti vajeti v igri od skoraj samega začetka pri vas. V igri so tudi različni teleporti za hitro potovanje med različnimi lokacijami ter kasneje tekom igranja pridobite tudi vašega zvestega konja, ki vas bo nosil v neznano. Proste roke imate, da igro igrate po vaših željah in zmožnostih in niste nekako prisiljeni iti čez zgodbo. Kljub temu pa, da je igra odprti svet pa vsaj meni osebno deluje dokaj prazen. Lahko bi bilo malo več raznolikih misij in stranskih del, ki bi bile zanimive. 

Kar mi je bilo tudi všeč tekom igranja je to, da se moč sovražnikov vedno prilagaja vaši ravni. Še nisem doživel, da bi bila misija narejena za manjšo raven od katere sem jaz bil. To pripomore, k večjemu užitku igranja saj vam igra nikdar ne da vedeti, da ste močnejši in vas zmeraj drži pokonci glede vaših odločitev in borbe. Hvala razvijalcem za to. 

Da malo pokritiziram igro, ki je načeloma meni osebno zelo všečna. Mikrotransakcije so zelo boleča zadeva v katerikoli igri, ki jih vsebuje. Nič drugače ni pri Blizzardu. Na srečo lahko rečem, da načeloma igra ne bo oziroma trenutno ni pay to win sistem ampak je večina nakupov samo kozmetične narave. 

Zgodba v igri je veliko bolj temačna in zanimiva, kot bi si nekdo lahko predstavljal glede na pretekle naslove. Zgodba se dogaja uradno nekaj časa po dogodkih iz Diabla 3 in nam prinaša neko “nepovezano” nadaljevanje igre. Glavna antagonistka te igre je Lillith, ki je nečakinja tako znanega Diabla in njen cilj je uničiti Sanctuary. Zgodba dobro vodi celotno igro in se ne boste nikoli počutili izgubljene v širšem odprtem svetu. Spoznali boste ogromno novih prijateljev, ki vam bodo pomagali in se ponekod tudi borili z vami. Kar nekaj je tudi filmskih sekvenc, ki so vse prej kot dolgočasni. 

Svet je, kot smo že omenili ogromen in vam bo vzel, kar nekaj časa za preigravanje, če ne boste leteli čez glavno zgodbo. Ampak preden se lahko podate na avanturo pa vas na začetku čaka nekaj malega, ki se mu reče ustvaritev lika. Na voljo imate 5 razredov med katerimi lahko izbirate. Osebno sem šel z Necromancerjem, imate pa še Barbara, čarovnika, Druida in Rouge klaso. Znotraj igre imate 6 aktov glavnih misij pri vsakem aktu pa še na desetine različnih stranskih misij, oltarjev, podzemlji in še mnogo več. Priporočam, da si vzamete čas in vsako stvar vsaj nekajkrat opravite, če ne drugega dobite lahko dobre sposobnosti ali pa opremo. 

Poleg solidne zgodbe pa imamo tukaj tudi mehaniko igranja, ki je bolj kot ne za večino najbolj pomembna zadeva pri igranju. Boj, iskanje opreme in končna igra pri Diablo 4 bolj kot ne izpolnjuje vsa pričakovanja. Možnosti je ogromno odvisno od tega katerega karakterja igrate, kako ga nadgrajujete, katere sposobnosti imate nameščene in še mnogo več. Poleg tega pa je možno vse to sproti popravljati in niste zaklenjeni samo na tisti razred, ki ste ga izbrali. Določene stvari, ki jih odkrijete so tudi odklenjene za vse karakterje, ki jih boste v prihodnosti začeli igrati. Raznolikost likov in možnosti nadgradenj so neskončne in mislim, da vas bo to vse skupaj res potegnilo v ure in ure preigravanja brez dolgočasenja. Osebno sem na svojem liku po 2-3 dneh pustil v igri približno 15-18 ur svojega življenja in moram priznati, da mi ni žal. In še veliko več ga bom pustil. 

Igra vam pusti prosto eksperimentirati z različnimi gradnjami in kosi opreme, ki jih pridobivate tekom igranja. Lahko nadgrajujete, uničujete, spreminjate in še mnogo več. Na žalost nisem imel toliko časa, da bi lahko vse raziskal in sem večinoma se držal svojega Necromancerja in ni mi žal. Dejansko so večina mojih borb opravili moji okostnjaki, ki sem jih obudil od mrtvih in sem se počutil veliko bolj varnega kot sicer. 

Kljub temu, da je Diablo 4 ogromna igra z ogromnim svetom, ki vam bo vzelo približno 40-50 ur igranja za zgodbo, če seveda poleg še raziskujete malo sveta, pa Blizzard obljublja različne tematike in samostojne zgodbe vsako sezono, kar je glede na glavno igro ogromno novega preigravanja. Osebno nisem nikoli bil pristaš takih iger s tako globokim RPG sistemom ampak moram priznati, da me je Diablo 4 res povlekel v igro in ne vem, če bom lahko igral kaj drugega dokler te ne odigram. Kar sem pa na žalost opazil pri preigravanju igre je pa to, da morate imeti internetno povezavo tekom igranja aktivno. Žal ni možnosti igrati igro offline, kar me malo preseneča in sem opazil, da sem imel na trenutke probleme s stabilnostjo igre. Ampak na srečo nič hujšega in sem lahko načeloma normalno preigraval igro. 

Še eno od razočaranj je pa ta, da je igra daleč od tega, da bi bila prijazna do novih igralcev. Preprosto ni dovolj dobrih razlaga glede igranja in nadgradenj oziroma razlaga različnih mehanik igre bolj kot ne ne obstaja. Me žalosti, da se niso v tej smeri bolj potrudili, ker se bojim, da bodo novi igralci, kot sem med njimi tudi jaz lahko hitro prenehali z igranjem. Veterani iger Diablo pa mislim, da ne bi smeli imeti problema z razumevanjem igre in bodo hitro dojeli novosti in vse kar ponuja igra. 

Vse pa lahko igrate tudi z vašimi prijatelji. S tremi igralci se lahko spopadete s sovražniki in tudi preigrate zgodbo, če želite. Celotna igra se prilagaja izključno gostitelju tako, da morate imeti to v mislih preden začnete skupaj igrati. Sploh če je gostitelj daleč pred vami, kar se tiče moči. 

Glasovno igranje in sama glasba v igri je izjemno narejena. Dobro se poistoveti s tematiko zgodbe in igre in super poveže grozo, ki se dogaja po svetu. Poleg tega pa je tudi grafika nekaj na kar ne smemo pozabiti. Ker, ko vse to povežemo pridemo do celovitosti, ki preseneča in ne razočara. 

V zaključku je Diablo 4 dolgo pričakovano nadaljevanje priljubljene serije in ponuja globoko temačno izkušnjo v svetu Sanctuaryja. Čeprav je oblikovanje sveta in zgodba izjemno depresivna, igra uspe ustvariti edinstveno vzdušje, ki potaplja igralca v temačno in brezupno resničnost. Igralci bodo obkroženi z grozljivimi kraji, sovražniki bodo prežali na vsakem koraku, medtem ko bodo odločitve, ki jih sprejemajo, prinašale hude posledice.

Diablo 4 prinaša obilo vsebine, z ogromnim odprtim svetom, bogato z misijami, stranskimi nalogami in skritimi zakladi. Med igranjem boste imeli na voljo pet različnih razredov likov, ki nudijo raznolike igralne sloge in gradnje. S poudarkom na večigralskem načinu, lahko igralci sodelujejo s prijatelji ali se pridružijo skupnosti, da premagajo zahtevne izzive in premagajo sovražnike.

Grafično in zvočno oblikovanje sta izjemna, s čudovito atmosfero, ki prenaša občutek groze in tesnobe. Tako vizualno kot zvočno Diablo 4 dosega vrhunec, ustvarjajoč edinstveno izkušnjo, ki igralca popolnoma potopi v temen in brutalen svet igre.

Čeprav obstajajo nekateri kritični vidiki, kot je prisilni spletni vidik, ki povzroča težave s stabilnostjo in zmogljivostjo, ter omejevanje za solo igralce, Diablo 4 kljub temu ponuja izjemno doživetje za oboževalce serije. Z obilico vsebine, možnostjo prilagajanja likov in izjemnim oblikovanjem sveta, igra navdušuje tako nove igralce kot tiste, ki so zvesti seriji že od začetka.

Zdi se, da Diablo 4 odpira vrata za svetlejšo prihodnost serije, z obetom sezonskih posodobitev in nadaljnjega razvoja. Čeprav smo le na začetku tega novega poglavja, je Diablo 4 nedvomno pomembna in izpolnjujoča nadaljevanje kultne franšize, ki bo navdušila igralce po vsem svetu.

9/10
Total Score
Amazing

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Mato Anomalies: PS5 Recenzija

Next Post

Company of Heroes 3 – Console Edition – recenzija za PS5

Related Posts