NBA 2K24 – PS5 Recenzija

Športne igre, ki nekako izidejo vsako leto imajo en problem in to je kaj dodati novega, izboljšati in še naprej pritegniti tako stare kot nove igralce. Hkrati pa se tudi poraja vprašanje, če je ta igra vredna polne cene glede na dejanske izboljšave. 

NBA 24 je tako kot predhodnik v mnogih pogledih zelo podoben ampak so pa razvijalci le dodali nekaj novih stvari oziroma spremenili malo že videne. Igra vsebuje ogromno različnih načinov igranja in v današnji recenziji vam jih bom na kratko razložil in omenil najpomembnejše spremembe in novitete. Kot že vemo imamo kar nekaj dobro znanih načinov, ki ostajajo bržkone nespremenjeni in to je navaden način kjer se lahko “kavč strokovnjaki,” borijo med seboj s svojimi najljubšimi ekipami. Poleg tega imamo tudi MyTEAM, MyNBA in še mnogo druge. 

Gameplay

Prispela je posodobitev ProPLAY, ki bo za marsikoga zelo pomembna in bo spremenila, kako bomo videli igralce na igrišču. Pomembno je vedeti, da so sedaj igralci posneti iz resničnega življenja, kar nam prinaša enkratno igralsko izkušnjo. Deluje zelo dobro saj se igra zelo tekoče in realistično. Torej bi lahko rekli, da je cilj dosežen. Žal pa je vse skupaj zaradi “realizma” igra verjetno malo počasnejša in več ne spominja na stare arkadne igre, ko so igralci skoraj dobesedno leteli po igrišču. Seveda je to moč na nek način izničiti s spremembo težavnosti, ki nam delno povrne občutek malo hitrejšega igranja ampak nič kaj preveč.

Eden od najbolj igranih načinov v igri je definitivno MyCAREER, ki verjetno šteje največjo bazo igralcev teh iger. Poanta tega načina je, da ustvarite svojega igralca, ki je lahko sestavljen glede na že obstoječo zvezdo, da vam 2K malo olajša sestavo, sploh za nove igralce ali pa lahko čisto vse sami uredite po vašem okusu. Vse te vaše odločitve na koncu vplivajo na vaš dejanski potencial, ki ga lahko vaš igralec doseže tekom igranja. Izberite previdno in postanite najboljši igralec, ki ga je svet kadarkoli videl. 

Po sestavi vašega igralca vas igra popelje v Mesto, ki je glavno središče in se vse tekom vaše kariere dogaja tam. Recimo, da je svet kar velik, kar je verjetno tudi razlog, da so pustili podzemno železnico, da se lahko hitreje premikate po zemljevidu. Mesto je načeloma živahno z ogromno igralci, AI, trgovinami, stadionom in mnogo več. Tekom igranja boste delali glavne in tudi stranske misije, ki vam jih bodo nudili različni liki v Mestu. Opazil sem, da je mesto načeloma OK ampak še zmeraj opažam klasično upadanje sličic na sekundo, ki seveda niso konstantni glede na to, da je to ogromen svet, kjer se nahaja ogromno pravih igralcev, ki je tudi sestavilo svojega karakterja. Poleg tega bi si pa mogoče želel malo posodobljenega Mesta, ker nekako skoraj, da ni razlike v njem, če ga primerjamo s preteklimi igrami. Ena od sprememb je tudi sama zgodba. Da ne bom dolgovezil, v Mestu se pojavite, kot nova vzpenjajoča se zvezda NBA lige. Nič več tistih problemov, ki se z njimi soočajo novinci, ki so bili v preteklih igrah. Ampak to so res malenkostne spremembe, ki me na nek način žalostijo in jezijo hkrati. 

Kot smo že vajeni od večine velikih športnih franšiz pa tudi tukaj ne manjka MyTEAM, ki se ponaša s tem, da se sestavlja ekipo z odklepanjem igralskih kartic. Nekoč smo zbirali sličice za v album, tukaj pa virtualno mečemo denar za nekaj kartic, ki jih lahko kadarkoli umaknejo. Vse to ni nič novega in je že videno tako v Fifi, kot še mnogo kje. Kartice lahko kupujete posebi, odklepate s paketi in jih tudi prodajate. Verjetno je pomembno vedeti to, da je MyTEAM vreča brez dna, kar se tiče mikrotransakcij. Se mi zdi, da je vsako leto več tega, namesto, da bi jih bilo manj. Implementirali pa so tudi Salary Cup, ki omejujejo igralcem, da bi sestavili ekipo nad neko določeno vrednost. S tem želijo izenačiti možnosti vseh ekip.

Glavni vir zaslužka pri NBAju tako še vedno z naskokom ostaja MyTEAM način, ki pa z leti nič ne izgleda, da bi pojenjal. Igra vas dobesedno spodbuja, k porabi pravega denarja za sestavitev čim močnejše ekipe. Seveda ni potrebe po porabi denarja ampak alternative le temu je ure in ure napornega in trdega dela, ki žal ne garantira velikega napredka in vam lahko kaj hitro morala sčasoma pade. 

V igri pa imamo še en malo večji način igranja in sicer MyNBA, ki ga pa iskreno jaz kar veliko uporabljam. Sploh če igro igram z družinskimi člani, kjer prijateljsko tekmujemo med sabo. Vglavnem ta način vam omogoča, da prevzamete nadzor nad eno ali več ekipami NBAja iz različnih časovnih obdobij. Različna obdobja omogočajo tudi različne nastavitve, ki jih je mogoče implementirati. Od tega kakšna so pravila samega igranja, do različnih finančnih in ostalih pravil, ki so se skozi leta spreminjala. Lahko gremo res All in z nastavitvami in lahko vsako malo sistemsko spremembo naredimo popolnoma po naših željah.

To leto pa so tudi dodali MyNBA Lite, ki ponuja igralcem še več možnosti. Največja od sprememb je ravno ta, da nam Lite način poenostavi določene sisteme igranja, kot so razna finančna pravila, ki so lahko frustrirajoča in za posamezne igralce, kar težka. Sploh mogoče za nove, ki se toliko ne spoznajo na finančne sisteme znotraj NBA. Definitivno je sistem zelo poenostavljen in vabi tako nove igralce, kot veterane h preigravanju le tega. Iskreno sem res vesel, da smo dobili tak način, da se lahko bolj posvetim samemu igranju in mogoče ne tok dejansko simuliranju in urejanju milijon stvari znotraj ene lige.

V novi igri je implementiran tudi MyWNBA in The W. Ženska različica dveh načinov, ki pa nekako ne prepričajo. Še vedno izgledajo te načini, kot okostnjaki, ki se borijo za preživetje. Preprosto je čisto premalo poudarka in nasploh želje po izboljšavah le teh dveh načinov, ki ima po mojem mnenju ogromno potenciala. V realnem svetu je bilo kar veliko promocije ženske košarke, ki pa se žal ne pokaže v samih igrah. Žal te načini res ne dosegajo iste prepoznavnosti in truda, kot pa moške verzije. 

Preden pa zaključim to, kar že dolgo recenzijo pa to leto igra prihaja z Mamba mentaliteto in trenutki Kobeja Bryanta. Vsi vsaj najmanjši navdušenci NBA lige vedo, kdo je bil Kobe in kakšna zvezda je žal nekaj let nazaj preminila. Hkrati ga imajo ljudje in igralci za enega najboljših igralcev tega sveta in vse, kar lahko rečem, da je lepa “gesta” razvijalcev, da smo lahko dobili en odsek Mamba trenutkov. Trenutki so dokaj preprosti in nam prikazuje najbolj ikonične dele njegove kariere.

Zaključek

Igra NBA 2K24 je še vedno zvesta svoji dolgoletni formuli, vendar se sooča z izzivom, kako ohraniti zanimanje igralcev s stalnim dodajanjem novosti in izboljšav. Med ključnimi načini igranja so MyCAREER, MyTEAM in MyNBA, vendar se pojavljajo tudi težave z mikrotransakcijami, ki so postale vseprisotne in lahko vplivajo na izkušnjo igralcev. Novost, kot je posodobitev ProPLAY z realističnim igranjem, dodaja nov vidik igralske izkušnje, vendar lahko igro naredi nekoliko počasnejšo.

Mesto ostaja središče dogajanja v MyCAREER načinu, vendar bi lahko potrebovalo posodobitev, saj se zdi precej podobno prejšnjim izdajam. MyTEAM ostaja glavni vir zaslužka, vendar postavlja izziv igralcem, da investirajo v virtualne kartice. Novi način MyNBA Lite poenostavlja nekatere sisteme igranja, kar je dobrodošlo za nove igralce. Na koncu pa so načini MyWNBA in The W, ki se osredotočata na žensko košarko, nekoliko osnovni in bi potrebovali več pozornosti in izboljšav.

Poleg tega je v igri prisotna “Mamba mentaliteta” in trenutki Kobeja Bryanta kot spoštovanje do enega največjih igralcev v zgodovini NBA.

Celotna izkušnja igre NBA 2K24 se zdi, da ostaja zvesta svoji osnovi, vendar bi lahko bila bolj inovativna in odzivna na pričakovanja igralcev, zlasti v zvezi z mikrotransakcijami in nekaterimi načini igranja.

7/10
Total Score
Good

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

The Crew Motorfest – recenzija za Playstation 5

Next Post

Mortal Kombat 1 – Playstation 5 Recenzija

Related Posts