Za vas smo testirali PlayStation 5! Ali nas je prepričal?

Kot vemo nove konzole ne prihajajo na trg vsako leto, če pa že so ponavadi samo dodelane in malo izboljšane verzije izvirnika. To pa je tudi razlog, da od njih pričakujemo največ. Sony se je odločil, da po celih sedmih letih pošlje na trg novo konzolo imenovano PlayStation 5. Pa si oglejmo spodnji video ki ga je pripravil Sony z namenom, da nas malo razvname.

Prejeli ste PlayStation 5 na dom in ne veste kje začeti. No za začetek je treba poklicati delodejalca in povedati, da ste žal zboleli in da vas par dni ne bo kajti začenja se nova era gaminga.. šalo na stran in si poglejmo prvi vtis.

Prvi vtis

Presenečeni smo bili ko smo PlayStation prejeli saj je že sama škatla enkrat večja kot pri prejšni generaciji konzole tako je že od prvega vtisa kar kričalo po nečem novem.  Škatla je preprosta, minimalistična in oddaja prijeten vibe.  Pogled nam je kar skočil na oznako 4K/120 saj to pomeni da podpira do 120 sličic na sekundo pri ločljivosti 4k. Človek se vpraša ali jim je res uspelo? To bomo pogledali malo kasneje.

V škatli nas je pričakal HDMI kabel verzije 2.1 ki nam omogoča da lahko uporabljamo vse dane funkcije kot so VRR (sony je potrdil da prihaja),eARC, 4k/120fps, HDR, AMD FreeSync in ostale tehnologije. Seveda če jih podpira tudi sam televizor.

Konzola

Sony PlayStation 5 je kot predhodnik opremljen z AMDjevim procesorjem a tokrat z arhitekturo Zen2. CPU ima 8 jeder in 16 niti s frekvenco 3.5ghz. Gre za tehnologijo katero je AMD razvijal in nadgrajeval zadnje 4 leta. Konzola ima tudi 16GB GDDR6 pomnilnika kar bo omogočalo še hitrejše nalaganje in boljši performance.

Grafična sredica je prav tako AMD z RDNA2 arhitekturo katera pa je zaživela komaj ta mesec. Posebnost kartice je ta, da nam omogoča novo “RayTracing” tehnologijo katero je v standard gaminga potisnila Nvidia s svojimi prvimi RTX grafičnimi karticami. Kartica je zmožna prikazovati 8k/60fps, in pa 4k/120fps. Resolucija 4k in 120sličic na sekundo velja samo za igre ki bodo temu primerno optimizirane. Pri nakupu iger bodite pozorni na oznako 4k/120fps. Spredaj PlayStation 5 konzole nas gledata USB-A(high speed) in USB-C(superspeed 10Gbps) medtem ko na zadnji strani imamo 2x USB-A(superspeed 10Gbps), 1x ethernet 1GB, HDMI 2.1 (48Gbps) in priklop za napajalni kabel.

Kontroler

Kontroler katerega Sony imenuje “DualSense” je naravnost vrhunski. Odlično se prilega roki, tipke imajo ravno prav upora vse dokler ne pridemo do “Haptic feedback-a” ki pa služi temu, da se lažje vživimo v igro samo. Ko govorimo o kontrolerju moramo povedati, da ne gre za navaden kontroler z vibrator funkcijo pač pa deluje kot nekakšno živo bitje. Enostavno morate sprobati, da boste lahko razumeli. Haptic feedback je en korak naprej v igralnem svetu saj vas dejansko popelje v svet igre. Če vzamemo za primer igro Godfall kjer je prvi zamah z mečem lahkoten in naslednji se nam že malenkost upre saj karakter v igri postaja zmatran. Ko pridemo do tretjega in četrtega zamaha se morate s kontrolerjem že kar malo boriti in se res potruditi, da bo karakter lahko zamahnil. Daje nam tisti realistični občutek teže zamaha in izkušnja je nora oziroma na kratko next-gen.


Disk oziroma prostor za shranjevanje iger je grajen na SSD tehnologiji v velikosti 825GB in s hitrostjo branja kar 5.5GB/s (Raw). Sony je s to tehnologijo praktično izničil nalagalne zaslone znotraj iger. Lahko bi rekli, da vse deluje lepo tekoče kot puter. Preprosto rečeno odpremo igro in tranzicije so čisto seamles brez kakršnega koli nepotrebnega čakanja.

Ima pa disk eno slabost in sicer čeprav je disk velik 825GB ko odštejemo prostor namenjen operacijskemu sistemu nam tako ostane samo še 667GB.
Ampak, da ne obupate prehitro. PlayStation5 ima tudi 1x M.2 slot kateri omogoča nadgradnjo diska. Trenutno na trgu še ni certificiranih diskov ampak ko bodo na voljo nam bo Sony to tudi povedal.

Naša verzija konzole ima tudi Ultra HD Blue-ray enoto katera podpira vse do 100GB na posamezni disk. To je plus ker tako lahko preigrane igre menjamo/prodamo dalje. Pri digitalni verziji te opcije nimate in zato bodo vse igre ki jih boste kupili ostale vaše in na vašem PlayStation računu.

Sedaj pa še zadnja tehnologija ki jo je potrebno omenit. Gre za Tempest 3D audio tehnologijo katera omogoča, da zvok igre s podprtimi slušalkami poskrbi total imersion. Dejansko vam da občutek kot da ste del igre. Dano tehnologijo smo testirali s slušalkami proizvajalca SteelSeries z modelom
Arctis 7P.

Ena od zanimivosti je tudi ta da konzola podpira PlayStation 4 kamero in PSVR prve generacije. Za to pa potrebujete adapter o katerem si lahko več preberete v članku.


Prvi zagon

Občutek prvega zagona je super. Saj se je Sony res potrudil in nam prinesel božanski start screen. Gre za minimalističen design ki pa vzame dih. Če bi se res potrudili bi mogoče celo lahko delno opisali izkušnjo, ker pa to nekako ni mogoče vam raje pokažemo uradni Sony video da jim ne naredimo krivice. Meni je res tekoč, čakanja skorajda ni in to se najbolj pozna v igrah saj kot smo bili včasih navajeni čakati 1-2 minuti na nalagalnih zaslonih tega enostavno več ni. Kako se bodo developerji tega držali bomo morali še malo počakati na naslove ki še pridejo.

Igranje

Če ste član PlayStation PLUS in si lastite PlayStation 5 konzolo vas bo Sony avtomatsko vključil v PlayStation Plus Collection . Kaj to pomeni? To pomeni, da igre katere si že lastite licenco za PlayStation4 (digitalno) boste lahko naložili oz pretvorili tudi v licenco za svoj PlayStation 5(digitalno) brez dodatnih stroškov. To vključuje listo iger ki bodo posebaj dodelane za PlayStation 5 in bodo ponujale tudi 4k/60fps gameplay.

Že tukaj je Sony poskrbel za dobro voljo igralcev. Da ne pozabim omenit za svoje PlayStation 5 konzole dobite igro Bugsnax če imate dokupljen PlayStation Plus. Gre za zabavno družinsko pustolovščino ki vam bo prinesla kar nekaj zabave.

Igranje iger je na kratko next-gen. Vse od heptic feedbacka, pa do tempest audia.. ko se ta dva elementa povežeta skupaj z 4k tv vas dobesedno potegne notri. Kaj takega še nisem doživel. Vem pa, da komaj čakam, da Sony naznani novi PSVR za nove konzole ki bodo znale izkoristiti strojno opremo maksimalno.

Preigrali pa smo tudi igro Devil May Cry 5 Special edition. Ker smo o igri že bolj globoko pisali si lako še več preberete na dani povezavi.

Zaključek

Konzola nam je dala res tisti pravi next-get občutek in zato jo absolutno priporočamo. Možnost igranja PlayStation 4 iger je pa še pika na i saj to pomeni, da z eno konzolo lahko preigrate tudi svoje najljubše igre iz prejšne generacije. Katero edicijo boste kupili je odvisno od vas in vaših potreb. V primeru da ne potrebujete iger na Blu-Ray diskih potem vzamite digitalno verzijo in prišparajte 100€. PlayStation5 ima svoje pluse in minuse oz ima samo en minus in to je zaloga konzol. Trenutno je povpraševanje za konzolo tako obsežno, da se boste mogli zelo potruditi če jo boste želeli imeti. Sicer pa je odlično darilo za celo družino in še nasploh v teh prazničnih dnevih ki se nam bližajo. Glede na to da v državi še vedno vlada izredno stanje zaradi virusa in treba upoštevat socialno distanciranje je to tudi pravi čas za preigravanje tistih iger kater ste želeli a enostavno niste imeli časa.

Sony res si nas presenetil. Komaj čakamo, da se knjižica PS5 iger poveča in da lahko vidimo kaj konzola res zmore.

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

The Survivalists PS4

Next Post

PlayStation5 – Devil May Cry 5 Special Edition

Related Posts