RETURNAL – Igra ki jo boste ljubili a obenem sovražili – Recenzija

V igri Returnal igrate kot astronavtka po imenu Selene. Odpotujete na planet Atropos, da bi odkrili vir skrivnostnega signala, ki se prenaša s sveta. Selene nesrećno pristane in kmalu odkrije telo druge ženske astronavtke. Med poslušanjem zvočnih zapisov preminule astronavtke zasliši svoj glas, ki govori stvari, ki jih ni nikoli posnela. Ko jo tuja pošast ubije, se Selene spet znajde na ladji. Zataknjena v časovno zanko, mora Selene najti vir skrivnostnega signala in nekako prekiniti svoj neskončni cikel življenja / smrti.

Raziskovali boste Atropos, pridobili številne nadgradnje za svojo vesoljsko obleko in našli veliko različnih vrst tujega orožja – zaradi česar boste vedno močnejši. V trenutku, ko umrete, vas igra pošlje nazaj na strmoglavljeno ladjo, kjer boste začeli potovanje brez skoraj vseh pridobljenih predmetov. Ostalo vam bo samo kakšna nadgradnja obleke, zlasti tiste, ki jih dobite, ko porazite glavne sovražnike. Vse skupaj spominja na klasične igre iz obdobja NESa. Vsak življenjski cikel vam nalaga raziskovanje preurejenih okolij, sovražnikov in lokacij predmetov. Nobena dva “gameplaya” nista enaka.

Ne bi smelo biti presenečenje, da Returnal vsebuje klasično “bullet hell” igranje. Navsezadnje je Returnal istega razvijalca, ki nam je prinesel Resogun in Super Stardust HD. Sovražniki vas napadejo z množico energijskih sfer. Večina izstrelkov se Selene lahko izogne ​​tako, da skoči (dash) skozi njih, čeprav je med vsakim skokom manjši “cooldown”. Če želite preživeti srečanja s smrtonosnimi “bossi”, morate teči, skakati in “dashati” po celotnem zemljevidu medtem, ko sami vračate izstrelke iz svojega orožja. Scenariji bojev so tako intenzivni, kot veliko podobnih streljaških iger, kar zahteva hitre reflekse in popolno koncentracijo.

V Returnalu boste našli tudi veliko območij do katerih ne boste mogli dostopati brez posebnih nadgradenj. Ta območja pogosto vodijo do redkih predmetov ali delujejo kot bližnjice do kasnejših ravni (potem ko jih odklenete). 2D predstavitev zemljevida prikazuje glavne poti (označene kot zelena vrata) in stranske prostore (označene kot modra vrata), skupaj z vprašanji, ki označujejo zakladnice in potrošni material. Videti neraziskana območja na zemljevidu vas spodbuja, da se odpravite v neznano, četudi to vodi do hitrega propada.

Med igranjem Returnal morate uravnotežiti tveganje in nagrado. Ko se soočite s sovražniki, se odločate, ali boste bitko časovno podaljševali z napadi od daleč ali jim skočili pred njihove lovke, da boste hitro končali strelski pohod. Za modrimi vrati se morda skriva boljše orožja ali pre potrebne nadgradnje, ki vam bodo olajšale vaš potep po tujem planetu. Lahko se vam pa tudi pripeti, da vas pričakujejo močni sovražniki, ki vas lahko pokončajo v trenutku. Nekateri zaboji z zakladom lahko poškodujejo vašo obleko z začasnimi okvarami. Ali tvegate okvaro, ki na primer povzroči škodo na obleki zaradi možnosti pridobitve orožja višje stopnje? Če imate srečo, se boste odpravili z močnim orožjem.

Selene začne vsak cikel s svojo pištolo s standardno izdajo. Sčasoma boste našli različne avtomatske puške, puške in drugo orožje. Vsako orožje ima sekundarni način streljanja, ki pogosto povzroči večjo škodo. Nekateri od teh načinov naprimer izstrelijo granate, drugi pa izstrelijo toplotne izstrelke. Načini niso značilni za vrste orožja. Na primer, vaša trenutna avtomatska puška morda nima ostrostrelskega sekundarnega izstrelka, kot jo je imela puška, ki ste jo v preteklem ciklu našli v zakladnici. Uporaba sekundarnega načina ima tudi “cooldown”. To je pravičen kompromis, saj lahko napadi z sekundarnim načinom streljanja spremenijo tok burne bitke.

Čeprav je Returnal indie igra v AAA oblačilih, naredi zelo lepo izkušnjo naslednje generacije. Returnal v celoti izkoristi haptične povratne informacije in ropotanje krmilnika PlayStation 5. Če do polovice pritisnete levi sprožilec, sprožite standardni strel pištole, medtem ko držite sprožilec v celoti, sprožite sekundarni način streljanja. Nekatera orožja streljajo hitreje, odvisno od tega, kako močno držite desni sprožilec. Poleg tega boste v rokah čutili nežne vibracije udarcev dežnih kapelj ali silovito tresenje, odvisno od situacije v igri. Vgrajeni 3D-zvok PS5 vam pomaga slišati grožnje okoli vas in vam daje čas, da se pripravite na napad. Zvok DualSense in 3D obogatita že tako očarljivo izkušnjo in pokažeta funkcije, ki niso možne v sistemih zadnje generacije.

Returnal, ki deluje pri ločljivosti 4K in pri gladkih 60 sličicah na sekundo (z vključenim ray tracingom), je ena najbolj presenetljivih iger PS5. Navdušeni boste, ko vam bodo sijajni neonski napadi leteli nad vašo glavo ali ko boste ustrelili z vašo pištolo. Goste džungle, starodavne ciklopske ruševine, puste puščave in drugi kraji oživijo v osupljivih in včasih grozljivih podrobnostih. Nešteto svetlih in grozljivih eldritch grozot, ki naseljujejo Atropos. Učinki megle in pametna uporaba ray tracinga dodajajo lepoto eksotičnim okoljem.

Če imate radi težek izziv, vam bo Returnal všeč. To je daleč eden težjih če ne celo najtežjih naslovov velikega založnika. Demon’s Soul je v primerjavi z Returnalom za nekatere mala malica. Po nekaj več kot 13 urah igranja mi je uspelo premagati samo enega “bossa”. Čeprav je zaradi izziva igra privlačna za določeno demografsko kategorijo, bo igra verjetno tudi zanimiva za malo bolj obširno občinstvo.

Kljub svoji težavnosti je Returnal zanimiv in vznemirljiva ekskluzivnia PlayStation 5 igra. Razvijalec Housemarque je dosegel nov nivo igralnosti, ki vas bo verjetno kljub težavnosti potegnila vase. Igro bi verjetno priporočal vsakemu “Hard core” gamerju in verjetno tudi kakšnemu, ki bi rad videl, kako izgleda tak način igralnosti.

9/10
Total Score
Amazing
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

OVERCOOKED: ALL YOU CAN EAT – Lets cook PS5

Next Post

Resident Evil: Village – Recenzija

Related Posts