Najboljše Gaming Tipkovnice 2021

Uporabniki računalnika, dobro vemo kaj pomeni sedeti za mizo in upravljati s to vrsto tehnologije po cele dneve. Nedvomno je ena od glavnih periferij, ki jo uporabljamo za upravljanje, miška, vendar če se vrnemo nazaj v stare dobre čase pa ugotovimo, da je bila prva glavna periferija tipkovnica. Verjetno ste že slišali za zgodbo kako je miška nastala dolgo po izumu računalnika šele v 60-ih letih. Vsekakor pa je veliki del računalniške izkušnje občutek tipkanja po tipkovnici. 

Če dobro pogledamo prvotne tipkovnice opazimo, da so zelo glasne, klikajo vsepovprek ter so uporabljali debelo težko plastiko za ohišje. Vse skupaj deluje zelo robustno ter daje občutek, da lahko zdržijo celo večnost. To niso samo naključne karakteristike saj dosti teh starih tipkovnic še danes deluje ravno zaradi tega. Današnji časi so precej drugačni in je tehnologija znatno napredovala, kar se ravno tako pozna na tipkovnicah.

Lahko bi probal narediti neko lestvico najboljših mehaničnih tipkovnic vendar to je vse stvar posameznika. Ko se stopi v stik z tipkovnico in pritisne na posamezne tipke takrat lahko šele spoznamo kakšen občutek nam posamezna tipkovnica da. Nato pa seveda sledi izgled ter dodatno osvetljevanje.

Kot sem že v uvodu napisal, sedaj vemo zakaj so mehanske tipkovnice tiste, ki si jih res želimo. Zanesljivost ter vzdržljivost. V zadnjih letih so v te kvalitete tipkovnice najbolj vložili Razer, Logitech, Corsair ter HyperX. Nudijo nam veliko možnih izbir kot so celotna velikost tipkovnice z numeričnim delom (v povprečju 105 tipk), 10KL ali 10-keyless se pravi nam na tipkovnici manjka samo numerični del, ter zelo eksotične 60% tipkovnice za katere ni ne F1-12 tipk ter nimamo home, insert in ostalih tipk. Obstaja pa še ena kategorija pri izbiri tipkovnice. Žična ali brezžična. V kolikor pa smo res predani, da dosežemo čisto unikatno tipkovnico, povsem sebi pisano na kožo, pa se lahko podamo na lov za posamezne komponente in si tipkovnico sami sestavimo.

NAJBOLJŠA MEHANIČNA TIPKOVNICA: Razer BlackWidow V3 (Pro)

Nedvomno vsakič ko pomislimo na mehanične tipkovnice nam med prvimi imeni proizvajalcev takoj pade na pamet Razer. Njihov celoten biznis je zgrajen okoli mehanične periferije in občutka, ki ga dobimo, ko njihovo periferijo uporabljamo. Zelo čvrsta konstrukcija, dve možni nastavitvi višine, podloga za zapestje, vse to nudi zelo veliko ergonomijo le te. Ima ravno tako posamezno osvetljene tipke RGB tipa iz ABS plastike za prijeten dotik. Prednost pri Razerju pa je ta, da lahko tipkovnico prilagodimo sebi z različnimi Razer Orange, Razer Green ali Razer Yellow stikali. Vsaka ima svoje prednosti ali slabosti. Ene so bolj mehke na pritisk in se lahko mimogrede pritisne kakšno dodatno tipko vendar se lepše piše tekste z njimi, do zelo čvrstih kjer moramo kar pritisniti na tipko te pa nam dajo zelo lep občutek klika, ko na tipko pritisnemo med samim igranjem iger. Sicer na malo dražji strani, vendar s to tipkovnico ne moremo pričakovati nobenih težav. Prednost novodobnih tipkovnic pa so tudi media tipke, s katerimi lahko upravljamo glasnost muzike, preskočimo ali se vrnemo na prejšnjo pesem in podobno. Ta tipkovnica nudi tudi to. Na njej najdemo tudi USB vhod ter vhod za slušalke. Definitivno lahko uvrstim to tipkovnico kot ena najboljših.

Sama tipkovnica se tudi ponaša z brezžično povezavo (samo pro model)

NAKUP pri Balix.si: Razer BlackWidow V3

NOVOST V MEHANIČNIH TIPKOVNICAH:
SteelSeries Apex Pro

Ne bom kaj preveč dolgovezil kot pri ostalih tipkovnicah sedaj, ko imamo neko idejo kaj sploh so mehanske tipkovnice in kaj je na njih prednost. V večini vse mehanske tipkovnice nudijo tisti “old school” klik občutek vendar je SteelSeries naredil inovacijo na samih stikalih po katerih tipkamo. Poleg aluminijastega ohišja z izjemno veliko podlago za zapestje, najdemo ravno tako posamično osvetljene RGB tipke in izjemno odzivno tipkovnico. Najdemo pa nekaj čisto novega na tej tipkovnici, SteelSeries-ovo OmniPoint stikalo. Kaj je tako zanimivega pri tem? Omogočajo nam nastavitev tako imenovane “pre-travel” razdalje, ki daje občutek kako hitro se tipka spusti, ko začnemo pritiskati nanjo. Kaj to v praksi pomeni? Lahko si nastavimo razdaljo na zelo kratko medtem ko pišemo kakšen tekst ali pa razdaljo povečamo med igranjem iger. Vse to lahko na hitro nastavimo v programu ter hitro preklapljamo med načini.

NAKUP pri Balix.si: SteelSeries Apex pro

KJER BUDGET NE POMENI ŠIBKO:
Redragon KALA K557 RGB

Redragon Kala K557 RGB: Sự chọn lựa thông minh cho bàn phím cơ dưới 2 triệu  ? - Mọt Game

Pri vseh omenjenih tipkovnicah do sedaj, se veliko pričakuje že samo zaradi imena proizvajalca. Kdo bi si pa mislil, da lahko ravno tako vse odlike visoko cenovnih tipkovnic dobimo že za znazno manj, in ravno temu je Redragon predan. Visoki kvaliteti, brez kompromisov za razumljivo ceno. Kala K557 je mehanična tipkovnica kjer je ohišje narejeno iz aluminijaste zlitine, same tipke so iz dvojno brizganega ABS materiala, kar pomeni da so črke ter simboli izjemne kakovosti in jih praktično z uporabno ne moremo uničit. Osvetljevanje je ravno tako prisotno z RGB ledicami, tepa se da tudi nastavljati po jakosti svetlobe. Imamo ravno tako prisoten USB priključek ter je tipkovnica tudi odporna v primeru politja s tekočino. Prisotne so tudi medijske tipke, skratka vse ima kar bi si lahko želeli od tipkovnice za 21. Stoletje. Če je prisoten budget ampak se nočemo odreči funkcionalnosti je definitivno to najboljša izbira. Toplo priporočam. Izdelek na balix.si

PROCESOR NA TIPKOVNICI:
Corsair K70 RGB TKL

V kolikor pa denar ne predstavlja težav pa Corsair nudi ravno tako vse možne funkcionalnosti moderne tipkovnice. Spet imamo aluminijasto ohišje, kar daje izjemno trdoto sami tipkovnici. Najdemo tudi media tipke in značilni Corsair volume kolešček. Nudi možnost menjave efektov samega RGB osvetljevanja brez dodatnih programov (vendar za naprednejše funkcije rabimo iCue program). Tipke so iz PBT materiala. Nasprotno z ABS plastiko so PBT tipke bolj odporne na oljne madeže, ki jih lahko pustimo na tipkovnici med tipkanjem. Kar se tiče samega tipkanja pa se je treba malce navaditi na to tipkovnico saj so tipke kar krepko skupaj. Visoki ceni tipkovnice pa pripomore tudi dejstvo da ima sama tipkovnica SoC (System on a Chip), ta pripomore, da imamo 8000Hz polling rate. To pomeni, da veliko hitreje reagira, ko samo tipko pritisnemo saj 8000 krat na sekundo preverja ali se je na tipkovnici pritisnilo karkoli. V povprečju imajo tipkovnice 1000Hz polling rate. Sicer navaden človek skoraj ne more začutiti razliko vendar, če ne drugo, doda cool faktor s katerim se lahko pohvalimo med somišljeniki.

Nekaj tipkovnic vrednih omembe, ki so okoli 100€ ter jih dobimo na balix.si

  • HyperX Alloy FPS RGB: Za tako ceno dobimo RGB osvetljevanje, kompaktne oblike, USB vhod, snemljiv kabel. Izdelek na balix.si
  • ASUS TUF Gaming K7: Uporablja TUF optično-mehanska stikala ki so izjemno hitra, odporna je na vodo ter prah, in seveda RGB osvetljevanje. Snemljiv magnetni naslon za zapestje, snemanje makrov. Izdelek na balix.si
  • Razer Ornata V2: Hibridna mehansko-membranska stikala, multifunkcijski kolešček, RGB osvetljevanje, možnost igralnega načina (izklop Windows tipke) kompatibilnost z Xbox One. Izdelek na balix.si
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

EXCLUSIVE INTERVIEW WITH ROK JESENIČNIK – Co-founder and CFO at Gamex studio developer of SIMPOCALYPSE

Next Post

Virtua Fighter 5 Ultimate Showdown – recenzija

Related Posts