Katera VR očala izbrati v 2019

Glede na to, kdo vas vpraša, je VR bodisi živ in zdrav (in lahko samo pomaga ohraniti zdravje), mrtev ali vsaj neizpoljena obljuba. Ker to berete, ugibam, da imate nekaj upanja in iščete nove znake življenja.

CES 2019, Las Vegas januarja, nam je resnično prinesel nekaj stvari, katerih se res lahko veselimo pri VR. Ampak, če vas zanima, kaj lahko dobite zdaj, da doživite VR, sem izbral najboljša VR očala, ki menim da so vredna ogleda.

VR očala so na voljo v nekaj različnih oblikah. Obstajajo poceni očala, ki delujejo z vašim telefonom in tudi veliko dražje možnost, ki zahteva močan PC ali igralne konzole in nekaj prostora za premikanje. Med njimi so samostojna očala, ki so brez kablov in ne potrebujejo dodatne zunanje strojne opreme.Nekaj, kar bomo zagotovo videli v letu 2019. Nadaljujte z branjem in si oglejte najboljše možnosti v vsaki kategoriji. Priporočamo tudi, da testirate očala pred nakupom na dogodkih ali v trgovini saj VR ni primeren za vse.

Priključene slušalke
Najboljša izkušnja za VR trenutno zahtevajo privezana očala. To zahteva, da priključite kable iz očal na razumno zmogljiv računalnik za napajanje, zvok in zagon programske opreme. Za nekatere modele pa boste morali uporabiti tudi kable računalnika s senzorjem fotoaparata, ki jih boste namestili v sobo in jih boste uporabli za sledenje glave. Ampak to je cena, ki jo plačate za neprimerljivo prototipov.

Oculus Rift

Dobro zasnovana in kompaktna očala Oculus Rift je vrhunska izbira zaradi odlične kombinacije kontrol in močne zbirke programske opreme. Originalna cena 599€ se je bistveno znižala – zdaj 475€ v Sloveniji za očala in kontrolerje – vendar boste za zagon računalnika še vedno potrebovali računalnik.

HTC Vive

Prvotno je HTC Vive ponudil boljšo izkušnjo virtualne resničnosti kot Rift, zahvaljujoč ostrim slikam, odličnim nadzorom gibanja in zaznavanju celega prostora, da bi hodil v virtualnem prostoru. Ker je Rift padel z ceno in dodal kontrolorje na dotik, je postavitev enega nad drugega bolj odprta za razpravo. Vive pa potrebuje več prostora za namestitev in uporabo, dražji je pri 550€ (preko Slovenskih trgovin je še več kar norih 650€) in potrebuje tudi vrhunski računalnik za upravljanje programske opreme in slušalk.

HTC je predstavil tudi očala Vive Pro v višini 799€, ki ima v 788-odstotni ločljivosti zaslonsko ločljivost (2,800×1,600 ali 1,400×1,600 na oko) ter bolj udobno zasnovo slušalk z izboljšanimi slušalkami in brezžičnim vmesnikom. .

Sony Playstation VR

Če že imate ali ste razmišljali o nakupu Playstationa 4, je to preprosta odločitev. Je najbolj cenovno dostopna in uporabniku prijazna možnost VR očal na trgu. Uporablja enoto senzorjev z eno kamero za poenostavitev nastavitve sledenja gibanju, čeprav to pomeni, da sledenje ni tako dobro kot Rift ali Vive. Ampak za samo 240€ v tem trenutku (lahko tudi za manj), se težko pritožite glede cene.

Samsung HMD Odyssey + (Windows mixed reality)

Da bi premagali prostorske in računalniških zahtev za očala ter visoke stroške, je Microsoft s svojimi PC partnerji razvil slušalke na Windows mixed reality platformo. WMR očala uporabljajo sledenje naven, tako vam ni treba nastavljati senzorjev kamere za sledenje gibanja. Začnejo se pri približno 150~200€ in imajo vse enake značilnosti za večino delov. To velja za vse razen Samsung, ki je najboljši, v funkcijah, kot so vgrajene AKG slušalke in zasloni z visoko ločljivostjo s širšim vidnim poljem kot drugi. Žal preko slovenskih trgovin niso dosegljive lahko pa jih dobite v tujini. Izbire je veliko, ampak Samsungova očala so daleč boljša zaradi OLED zaslona in možnosti spreminjanja razdalje med očmi (če imate razdaljo skoraj enako kot je na fiksnih očalih drugih opcij od HP, Lenovo, Acerja… raje izberite njih saj jih lahko najdete tudi pod 200€. Res, da kvaliteta ni enakovredna je cenovna razlika kar velika).

Mobilne slušalke

To je kraj za začetek, če še vedno niste prepričani, koliko vam bo všeč ali želite vlagati v VR. Ker te slušalke uporabljajo telefon za prikaz in za izvajanje aplikacij, so to najcenejša možnost in ne potrebujejo prostora za njihovo uporabo in so brez kablov. Upoštevajte, da so uporabniki iPhone-a omejeni na preproste gledalce, kot je Google Cardboard na nižjih ali lepših modelih, kot je Zeiss VR One Plus, ki bo deloval tudi z napravami Android. Tisti, ki jih priporočamo, ponujajo večjo raznolikost, vendar so samo za Android.

Android očala

V bistvu lepša različica kartona, je udobeneje za nošenje, deluje z različnimi novimi in starimi Android telefoni, seznam združljivih aplikacij še naprej raste in od 40€ naprej so dostopna. Prav tako imajo krmilnik, ki omogoča navigacijo v trenutku.

Samsung VR očala gear  

Največja pomanjkljivost Gear VR je, da deluje le s telefoni Samsung. Če imate Samsung telefon je to izbira za vas. Podobna so kot ostale Android izbire, Gear VR ima krmilnik za navigacijo in igranje. Oculus napaja programsko opremo in aplikacijo Gear VR, s čimer prinaša velik izbor združljivih aplikacij.

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Pozdravljen svet!

Next Post

Pomagaj pri izvedbi StarFall 4

Related Posts