AMD oznanja nove Ryzen 3 procesorje za 99€

Če bi kdo kritiziral trenutno AMD-jevo linijo procesorjev Zen 2, je treba omeniti, da je trenutna najcenejša opcija šestjedrni Ryzen 5 3600 za 200€. S tem najnovejša strojna oprema od AMD ni dosegljiva vsem, ki iščejo računalnike pod 900€ za igranje video iger. Da bi popravil to luknjo v svoji ponudbi, naj bi AMD maja predstavil dva nova štirijederna procesorja, ki jo bo možno dobiti že za 99€. Nova Ryzen 3 procesorja bosta vsebovala en Zen 2 chip, ki bo deloval do 4,3 GHz in bo imel PCIe 4.0 podporo.

Pred nekaj leti je bil procesor procesor vrh trga, za enega bi potreboval 500€. Ko je AMD začel predstavljati svoje štirijedrne procesorje za slabih 99€, se je trg začel zanimati, kaj bo postalo novo normalno. Ti novi deli Ryzen 3 od AMD-ja, pomagajo opredeliti to normalo, zlasti pri visokih frekvencah in izkoriščajo najnovejše funkcije, kot so hitri DDR4, višji IPC od Zen 2 pri visokih frekvencah in PCIe 4.0.

AMD ima pri te cenovni točki veliko možnosti, da tekmuje z Intelom, toda največja konkurenca AMD-ja bodo drugi Ryzen procesorji. Pri teh cenah, od 99€ do 120€, je na voljo več AMD-jevih procesorjev iz prejšnjih generacij, ki bi utegnili biti bolj privlačni. Na primer, 12nm + različica Ryzen 5 1600, imenovana “AF”, ker se deskriptor procesorja konča v AF, ima nekoliko nižje frekvence in IPC, vendar ima šest jeder in znaša le 85 USD. Uporabniki se bodo morali odločiti med več jedri za prepustnost s 1600AF ali več frekvencami / IPC z 3100 za 15€ več.

Ne samo to, ampak tudi čakamo na predstavitev novih AMD-jevih APU-jev, imenovanih Renoir, za namizne računalnike. Delovali bodo že pri 15 W, štirijedrni Zen 2 procesorji bodo delovali do 4,3 GHz frekvenco in bili povezani z Vega 8 grafično kartico (in brez dodatnih zakasnitve zaradi IO chipa) bo zagotovo dobra izbira, ko se na namiznih procesorjih to variacijo spravi na 65 W. Kot rezultat tega bomo morda videli procesorje Renoir, katerih cena je višja od Ryzen 3, na območju od 125 do 190€, v katerem AMD trenutno nima nobenih Zen 2 procesorjev.

Do konca leta bo zaogtovo v tem nizkocenovnem prostoru zanimiva konkurenca. Intel ima tudi Comet Lake-S na obzorju, ti novi izdelki Ryzen 3 pa bi lahko povzročili zanimive nove konfiguracije računalnikov zaradi cene.

B550 matične plošče kmalu

Že od januarja je pogosta tema, da bo AMD predstavil svoje matične plošče B550 srednjega cenovnega razreda za procesorje Ryzen 3000. Sedaj končno AMD napoveduje, da B550 prihajajo 16. junija letos, vsi glavni proizvajalci matičnih plošč pa bodo izdali več različnih modelov, čez 60 različnih se pričakuje. AMD prav tako potrjuje, da bo B550 vseboval PCIe 4.0 podporo. Več podrobnosti kmalu!

Povzeto po AnandTech

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

ROAD TO STARFALL 5

Next Post

GTA ONLINE – Novice

Related Posts