HTC Vive Pro 2 Full Kit – Recenzija

Iz HTC-ja so nam poslali novi HTC Vive Pro 2 kateri pa nas je pozitivno presenetil. VR oziroma Virtualna Resničnost je nekaj kar je po večini še bolj kot ne neznanka. Je tehnologija katere razvoj je skrit pred širšo publiko. Torej lahko rečem da sem imel v življenju to srečo, da sem lahko sprobal kar nekaj različnih VR kompletov in poleg vsega tega si tudi lastim PSVR. To je tudi razlog, da želim z vami deliti še svojih par centov o tej tehnologiji.

Torej recimo, da vas VR tehnologija zanima in ste se odločili za nakup. Tisto kar je največja ovira za povprečnega uporabnika je žal cena. To je žanr tehnologije kateri je še vedno bolj kot ne izoliran in uporaben zgolj za namensko rabo kar pa tudi diktira ceno izdelka saj še ne gre za neko res masovno proizvodnjo. Ko govorimo o namenski rabi govorimo predvsem o treh kategorijah to so gaming, poslovna raba in zabava. Če vas je katera od kategorij pritegnila lahko berete članek dalje saj si bomo kategorije kasneje globje pogledali.

Najprej si poglejmo podrobne specifikacije očal, da vidimo s čim sploh imamo opravka. HTC Vive Pro 2 FULL KIT so očala ki nam ponujajo trenutno največ za svoj denar. Za ceno približno 1500 eur prejmete res vrhunska očala z integriranimi slušalkami, dvema kontrolerjema in dvema sledilnima postajama.

Očala nam ponujajo enega najbolših ekranov v kategoriji z resolucijo 5K kar na eno oko znese 2448 x 2448 pikslov. Skupaj z 120° vidnim poljem in hitrostjo osveževanja 120hz (90hz v wireless načinu) nam očala ponujajo odlično ostro sliko kot tudi izredno udobje brez raznih omotic katere so bile prisotne pri očalih z nižjo hitrostjo osveževanja sličic. Del očal so tudi slušalke katere so hi-res certificirane in nam prinesejo še dodatne bonbončke kot so 3D prostorskim zvokom in zvočni ojačevalec višje kakovosti ki bo poskrbel, da bo zvok kar se da pristen.

Kontrolerji po zunanjosti ostajajo identični edina razlika je v barvi. Novi kontrolerji so modre barve in podpirajo sledljivo postajo verzije 2.0. Ko govorimo o kontrolerjih lahko rečemo, da res lepo sedejo v roko ter, da so gumbi postavljeni tako, da je občutek karseda naraven. Lahko bi tudi rekli, da jih znamo uporabljati že ko jih prvič primemo v roke. Kontrolerji niso med najlažjimi se pa zato lahko pohvalijo z daljšo anatomijo delovanja in res preciznim sledenjem za katerega poskrbita dve sledljivi postaji verzije 2.0 katere pa lahko tudi dokupimo in jih poljubno dodajamo do skupno 4 naprave za čimbolj natančno sledenje v 360° krogu. Ker sledilne postaje delujejo na wireless tehnolgoiji potrebujejo le vklop v vtičnico kar pa ne predstavlja problema saj so priloženi kabli več kot dovolj dolgi.

Ko govorimo o kategorijah uporabe VR očal ciljamo na tri osnovne to so gaming, poslovna raba in seveda zabava. Se zavedamo, da se nekatere kategorije delno križajo ampak vam bomo vse obrazložili bolj podrobno.

Uporaba v gaming prostoru ima neomejen potencial. Lahko igrate košarko, streljate z lokom, potujete v vesolje, pilotirate letalo, pobijate zombije, delate v pisarni, delate v gostilni lahko tudi vozite avtomobile. Skratka edina ovira ki je trenutno prisotna je število ponujenih izdelkov oziroma iger. Razvijalcev ki se ukvarjajo z VR tehnologijo ni ravno veliko a se vseeno trudijo, da redno prihajajo ven z novimi izdelki.

Uporaba v poslovnem svetu ima tudi svojo rabo. In sicer lahko se uporablja za virtualne sprehode skozi nepremičnine, novogradnje, predstavitve bodočih arhitekturnih projektov, treniranje kirurgov, mehanikov, pilotov, potapljačev, veterinarjev in udeleževanje sestankov na daljavo. Vse kar se da sprogramirat je lahko stvar poslovne uporabe potrebna je le investicija.

Zabava je obširen pojem in ko govorimo že v širših pojmih lahko rečemo da živimo v času ko se je tudi sam Facebook odločil za preimenovanje in sicer njegovo novo ime je Meta s katerim ciljajo na METAVERSE. Metaverse lahko na hitro označimo kot 3D virtualni internet. Gre za posebno virtualno okolje ki je postavljen znotraj interneta in je namenjeno tako podjetjem kot tudi končnim uporabnikom. Facebook ima dovolj financ, da projekt spelje bolje kot kdorkoli drug in to je tudi en od razlogov, da bo VR postala v prihodnosti nekaj vsakdanjega. Tako lahko ljudje uporabljajo VR očala za udeleževanja na sestankih, virtualnih zmenkih, virtualna kina, virtualni parki, virtualni sprehodi skozi bodoče gradnje itd.. skratka SKY IS THE LIMIT. Ena izmed najbolših oprizoritev potenciala sta filma Ready Player One in Free Guy.


Sedaj pa si poglejmo še malo kakšne smo imeli mi izkušnje z našim kompletom HTC Vive Pro 2 Full Kit.

Za začetek bomo opisali kakšna izkušnja je bila za nas namestitev in uporaba očal. Iz škatle smo vzeli vso vsebino torej 1x očala, 2x kontrolerja, 1x vmestnik in 2x sledilna postaja. Vse skupaj smo priklopili in zagnali. Prvi test je potekal kar na Windows 11 RTM verziji katera pa se je izkazala kot slaba izbira saj smo imeli več težav kot pa igranja. Ne vemo zakaj ampak usb je konstantno izgubljal povezavo in test smo morali premestiti na drug sistem z Windows 10 sistemom. No tu je zadeva delovala tako kot mora. Vse smo priklopili in iz spletne strani HTC vive naložili setup namenjen našemu kompletu. Ne boste verjeli ampak vse je bilo tipa NEXT. Torej nič ni bilo možnosti zgrešiti saj nas je inštalacija sproti vodila in nam govorila kaj v danem momentu pričakujemo. Tako je inštalacija naložila osnovne HTC HMD driverje in odprla Steam. V steamu nam je avtomatsko ponudilo namestitev steam gonilnikov kjer je spet potekalo vse v tipu NEXT. Po 10 minutah je bil sistem pripravljen za resetiranje in prvo igranje. Prva igra katero smo testirali je bil seveda beat saber saj je en izmed boljših naslovov in potrebuje dokaj precizno sledenje. Naslednji naslovi so bili še HalfLife Alyx, Creed: Rise to Glory in pa Assetto Corsa VR.

Da ne bomo preveč dolgovezili bomo rekli kar tako. HTC Vive Pro 2 se je odrezal več kot odlično! Slika je bila jasna in ostra a še vedno ne kristalno čista. Verjetno bo treba počakati na še malo boljše zaslone kjer bo PPI še malo boljši. V igri Beat Saber smo nadvse uživali saj je odzivnost super in sledljivost prav tako. Dejansko se je dalo delati res dobre COMBO variante seveda na normal načinu saj smo še vedno amaterji.

HalfLife Alyx smo sprobali že z različnimi VR očali in moramo povedati, da je na HTC Vive PRO 2 izgledal, do sedaj najbolje in skupaj z natančno sledljivostjo je bilo prijemanje in metanje predmetov, odpiranje vrat in napadanje sovražnikov res užitek in kaj kmalu smo pozabili na čas.

Pri igri Creed: Rise of Glory se je pokazala slabost in sicer med borbo ko se je treba rotirati sta dve sledilni postaji absolutno premalo saj v momentu ko se obrnemo nas postaja neha slediti. Drugače je sama igra super kot način telovadbe znotraj cone udobja. Klima je seveda obvezna!

Za Assetto Corsa ni kaj več dodati saj vemo, da je slika vrhunska in skupaj s 120hz zaslonom so bili tudi koti vožnje hitri in toliko bolj natančni. Lahko rečem, da se mi Nürburgring že sanja.


Prednosti

-Odlična VR izkušnja

-Najbolša sledljivost na trgu

-Ostra slika z odlično resolucijo in hitrostjo osveževanja

Slabosti

-Visoka cena full kita

-Malo zahtevnejša namestitev za povprečnega uporabnika

-Če vas prevzame se poslovite od resničnega življenja


Ob vprašanju ali se splača nadgradnja iz prejšne verzije na novejšo? Odgovor je malo bolj zahteven. Za poslovne uporabnike definitivno saj je prvi vtis tisti ki uporabnike oz. v tem primeru stranke pritegne. Če bodo zagrabili očala in videli vašo stvaritev v čimboljših detajlih pa se že praktično zmagali.

Za povprečne igralce pa je odgovor ja in ne. JA če imate dovolj financ in NE če ste s financami omejeni. V realnosti je razlika več kot očitna in iz našega vidika je nadgradnja smiselna sploh če veliko časa preživite v VR svetu. Če ne veste ali bi se v to spustili ali ne pa vam svetujemo da se obrnete recimo na podjetje kot je Balix.si in si očala izposodite, testirajte in se na to odločite ali je nakup za vas smiselen.

Naj vas tudi opozorimo, da za VR igranje potrebujete tudi malo boljši računalnik. HTC sicer priporoča naslednje specifikacije:

  • Processor. Intel® Core™ i5-4590 or AMD Ryzen 1500 equivalent or greater.
  • Graphics. NVIDIA® GeForce® GTX 1060 or AMD Radeon RX 480 equivalent or greater. …
  • Memory. 8 GB RAM or more.
  • Video out. DisplayPort 1.2 or higher. …
  • USB ports. 1x USB 3.0** or newer. …
  • Operating system. Windows® 10.

Ampak vam lahko iz prve roke povemo, da pri VR pregovor MANJ JE VEČ ne velja.. tu je bolje da poskrbite, da boste imeli računalnik čimboljši saj le tako boste izkoristili popolni potencial očal. Priporočamo vsaj procesor v rangu Ryzen 2700, Ryzen 3600, Intel i7 7600, Intel i5 8400 ter grafične kartice vsaj Nvidia 1070 ali AMD RX 580.


Na kratko lahko rečemo, da so očala vrhunska. Res je, da so malenkost na dražji strani a glede na to kaj vse ponujajo lahko rečemo, da odtehta vsak euro. Očala z 5K 120hz ekranom, vrhunski 3D zvok in seveda ena izmed najboljših sledljivosti na trgu bodo poskrbele, da boste svoj računalnik izkoristili maksimalno. Primerne so tako za gledanje filmov kot tudi igranje iger. 120° vidni kot omogoča, da vidimo več in se tako bolj vživimo v samo izkušnjo. Tip igre res ni pomemben saj delujejo super v čisto vsakem segmentu od dirkačin, prvoosebnih streljačin, pretepačin kot tudi do iger tipa beatsaber. Če imate zadostno finančno sposobnost je to resnično PRVA in PRAVA izbira. Če pa ste finančno omejeni in rabite slediti budgetu pa raje posezite po Oculus Questu. Če se zanimate za nakup HTC očal pa skočite na spletno stran Balix.si in si podrobneje ponudbo.

Nau0161a ocena

Nau0161a ocena
9 10 0 1
9/10
Total Score
Amazing
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Life is Strange: True Colors – PS5 Recenzija

Next Post

Football Manager 2022 RECENZIJA

Related Posts