Until Dawn – recenzija za PlayStation 5 

Until Dawn je v celoti prenovljena igra za konzolo PS5 in PC, ki je izšla 4. oktobra 2024. Igra nas ponovno vabi, da se potopimo v napeto slasher grozljivko, kjer ima vsaka igralčeva odločitev vpliv med življenjem in smrtjo. 

Ko je igra Until Dawn prvič izšla leta 2015 je hitro postala nepričakovana uspešnica. V slogu klasičnih grozljivk o najstnikih in z močno osredotočenostjo na izbire igralcev ter njihove posledice, je igra navdušila z atmosfero in strašljivimi prizori.  

Devet let kasneje je Sony igro oživel s popolno predelavo za PS5 in PC, obljubljajoč igralcem osveženo izkušnjo, ki navdušuje tako z vizualnimi kot tehničnimi izboljšavami. Zelo pomembno je poudariti, da gre za popolno posodobitev originala, v bistvu remake in ne remaster.  

Until Dawn (2024) ostaja zvest originalni zgodbi, ki spremlja skupino prijateljev, ki se znajdejo v smrtonosni situaciji na oddaljeni, ampak lepi gorski koči. Skrivnosti, nevarnosti in osebni konflikti se prepletajo v slogu klasičnih slasher grozljivk. Tisti, ki originala še niso igrali, bodo uživali v razpletu napetih dogodkov, kjer vsaka odločitev lahko vodi do smrti kateregakoli lika. Celotna igra se odvija v eni noči, vaša naloga pa je, da s svojimi odločitvami vplivate na potek zgodbe in za preživetje vsakega lika. 

Until Dawn torej kot omenjeno sledi skupini osmih prijateljev, ki se odločijo preživeti vikend v gorski koči, kjer se je pred letom dni zgodila tragična nesreča, ki je povzročila smrt dveh njihovih prijateljic. Ko se zberejo, poskušajo premagati pretekle travme in uživati v času skupaj, a kmalu odkrijejo, da ni vse tako, kot se zdi. 

Na začetku noči se začnejo dogajati nenavadni dogodki, ki privedejo do strahu in napetosti med prijatelji. Zaskrbljeni so, ker opazijo skrivnostne sledi in slišijo čudne zvoke, ki prihajajo iz gozda. Igralci prevzamejo vlogo različnih likov, katerih odločitve vplivajo na potek zgodbe in preživetje vsakega od njih. Na koncu se igralci trudijo preživeti noč in odkriti resnico za grozljivimi dogodki, ki se dogajajo okoli njih. Kdo bo preživel pa bo čisto odvisno od vašega načina igranja. 

Kar zadeva igranje se osnovne mehanike niso bistveno spremenile. Until Dawn je še vedno predvsem interaktivna grozljivka, ki temelji na hitrih reakcijah, raziskovanju okolja in težkih moralnih odločitvah. Velik poudarek je na vaših dejanjih – vsaka izbira ima posledice, ki lahko drastično vplivajo na potek zgodbe in usodo likov. Prvotna mehanika metuljevega učinka je še vedno prisotna, kar pomeni, da bodo malenkosti, kot je kateri predmet poberete ali kdaj se odločite za določeno dejanje, vplivale na usodo vašega lika.  

Največje izboljšave v tej predelavi so opazne na tehničnem in vizualnem področju. Igra je popolnoma prenovljena v Unreal Engine 5 (za razliko od izvirnika, ki je bil zgrajen na Decima Engine), kar prinaša prefinjeno grafiko z neverjetno podrobnostjo obraznih animacij, osvetlitve in čudovite okolice. Nova tehnologija doda dodatno plast realizma, zaradi katere so liki bolj človeški, realistični in prizori so resnično napeti. Posebej impresivni so prizori z močnimi vremenskimi vplivi, kot so snežni viharji in brutalni smrtni prizori, ki so zdaj še izjemno dobro dodelani, nasilni in vizualno pretresljivi.  

V posodobljeni razičici igre je na voljo tudi nova kamera iz tretje osebe in le-ta je zelo dobrodošel dodatek k igri. Čeprav igra ohranja svoje statične kamere, ki so ikonične za grozljivke, se lahko igralci zdaj v določenih prizorih prosto gibajo in raziskujejo, kar omogoča bolj sodobno izkušnjo.  

Medtem so v novi različici igre na voljo tudi novi totemi za odkrivanje in nekaj majhnih okoljskih dodatkov, ki omogočajo nekoliko več raziskovanja. Vredno je omeniti, da so bile lokacije obstoječih totemov tudi premešane. Tako, da jih igralci, ki igro že poznajo, ne bodo več našli na istih mestih. Obstaja tudi nov konec, ampak tega kakšen je, vam ne bom izdala.  

Omeniti moram tudi, da igra ponuja precejšnje število možnosti dostopnosti kot naprimer:  podporo za več jezikov, podnapise, pomoč pri ciljanju, samodejni uspeh pri mehaniki “ne premikaj se”, poenostavljenimi hitrimi dogodki in še več. Igra vam bo na konzoli PS5 zavzela 56.676 GB prostora in igrali jo boste pri 30 sličicah na sekundo. Čeprav je original deloval pri 60 sličicah na sekundo, je prenovljena različica med celotnim igranjem kljub temu delovala zelo gladko in brez kakršnih koli težav. Za igro na PS5 konzoli pa boste odšteli 69,99 €. 

Odločitev za nakup posodobljene različice igre Until Dawn prinaša številne prednosti kot so: izboljšana grafika in tehnika  (Unreal Engine 5), nove igralne mehanike (nove kontrole kamere), dodatna vsebina (vključuje razširjen prolog, nove prizore in dodatne collectible predmete, kar obogati zgodbo in povečuje možnosti raziskovanja), ohranjen duh izvirnika (kljub izboljšavam igra ohranja vzdušje in napetost izvirne različice, kar bo razveselilo oboževalce originala, ki si želijo nove izkušnje), popolna izkušnja za nove igralce (če še nikoli niste igrali Until Dawn, je nova različica odlična priložnost, da vstopite v to svetovno priznano grozljivko in doživite vse njene napetosti, hitra nalaganja (s hitrimi časi nalaganja boste lahko hitro prešli med prizori in poglavji), novi zaključki in skrivnosti (prenovljena različica prinaša nove konce in skrivnosti, kar spodbuja raziskovanje različnih možnosti in odločitev, ki vplivajo na izid igre), možnost uživanja v inovativni umetniški smeri (čeprav je lahko nov vizualni stil predmet debate, prinaša svež pogled na zgodbo, ki jo poznate in vam omogoča, da doživite igro na nov način. 

Nakup posodobljene različice Until Dawn torej pomeni, da boste doživeli znano zgodbo na povsem nov način, obogateno z izboljšavami, ki vas bodo pritegnile in navdušile. Sama sem se resnično zabavala ob igranju te igre, ki me je na trenutke dodobra prestrašila. Napetost in srhljivi trenutki so me povsem potegnili v zgodbo, kar je bilo izjemno doživetje. 

Until Dawn je odlična izbira za različne tipe igralcev. Najprej je privlačna za oboževalce originalne igre, ki si želijo izkušnje, ki ohranja duh prvotne zgodbe, a hkrati ponuja izboljšave v grafiki in igranju. Igra je tudi idealna za nove igralce, ki nikoli niso imeli priložnosti, da bi doživeli to edinstveno grozljivko. Nova različica jim omogoča, da vstopijo v ta svet in uživajo v zgodbi brez težav. Poleg tega je igra primerna za ljubitelje interaktivnih filmov in zgodb, kjer odločitve oblikujejo izid, saj nudi napetost, dramo in nepričakovane preobrate. Na koncu je Until Dawn privlačna izbira za vsakogar, ki išče izkušnjo polno napetosti in čustvenih trenutkov, ki vas bodo držali na robu sedeža do konca noči.

10/10
Total Score
The best

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

FC 25 – PS5 recenzija

Next Post

Undisputed – PS5 Recenzija

Related Posts