Atlas Fallen – recenzija za Playstation 5

Atlas Fallen je RPG, ki jo je razvil Deck13 Interactive in izdal Focus Entertainment. Igra je bila izdana za PlayStation 5, Microsoft Windows ter Xbox Series X in Series S avgusta 2023. Atlas Fallen sta uradno napovedala Deck13 in založnik Focus Entertainment na Gamescom avgusta 2022. Čeprav je bila prvotno predvidena izdaja v maju, je bila igra prestavljena na 10. avgust 2023.


Atlas Fallen trenutno razvija Deck13 Interactive z uporabo njihovega lastnega motorja “Fledge”. Po besedah direktorja oblikovanja igra ni “Soulslike” kot prejšnje igre studia Lords of the Fallen in The Surge. Namesto tega njen bojni sistem poudarja hitrost in pretočnost ter da so celotno zasnovo igre navdihnile igre, kot sta God of War (2018) in serija Horizon. Kljub temu so bile v Atlas Fallen vključene tudi določene stvari iz iger The Surge, kot je sistem za ciljanje telesa. Igra ponuja tudi tri težavnostne načine, pri čemer je težji način zasnovan za veterane igralcev Soulslike iger. Sama sem igro igrala na srednji težavnosti in mi igranje ni povzročalo težav.


Atlas Fallen je tretjeosebna RPG igra. Na začetku igre lahko igralci ustvarijo in prilagodijo svoj avatar. Igralec ima veliko izbiro in lahko svoj karakter res prilagodi svojemu okusu. Naš avatar je opremljen s starodavno rokavico, ki mu omogoča, da manipulira s peskom. Z rokavico lahko igralci oblikujejo pesek okoli sebe v orožje. Igralci lahko uporabljajo tri različna orožja, čeprav lahko nosijo samo dve v danem trenutku. Za razliko od prejšnjih iger Deck13 je Atlas Fallen bolj tradicionalna akcijska igra. Igralci se morajo izogibati, zoperstavljati in blokirati prihajajoče napade ter hitro preklapljati med kopnim in zračnim bojem. Ko igralci napadajo sovražnike, bodo pridobili zagon. Pri določenem pragu zagona se orožje, ki ga igralec trenutno uporablja, preoblikuje in lahko sprosti posebno veščino ali sposobnost, ki povzroči uničujočo škodo nasprotnikom.


Igra vsebuje več odprtih regij, ki jih igralci lahko raziskujejo, in igralci lahko srečajo različne like, ki jih ni mogoče igrati, ter opravijo različne stranske naloge in dejavnosti. Gibanje je bistveni del raziskovanja igre. Z rokavico lahko igralci drsijo skozi puščavsko pokrajino igre. Grafika je čista in pri tudi najbolj zahtevnem boju je igra delovala gladko in tekoče. Rokavica igralcem omogoča tudi izvajanje podvigov, kot je skok v zrak. Igralci lahko dvignejo tudi zakopane predmete, kar jim omogoča odkrivanje skritih območij in odpiranje novih poti. Ko igralec napreduje v igri, bo našel “Shards” in “Catalyst Pieces”, ki dodatno nadgradijo bojne zmogljivosti rokavice. Igra vključuje tudi sodelovalni večigralski način za dva igralca. S tem je igranje lahko še bolj zabavno saj igro preigrate s prijateljem.


Zgodba govori o tem, da je bog Thelos razdelil človeško populacijo med “Neimenovane” in vse ostale, ki slepo verjamejo vanj. Igro igramo kot Neimenovani – lahko si izberemo ali bomo igrali kot ženska ali moški, ter kaj kmalu v začetku igre po naključju naletimo na dolgo izgubljeno rokavico, ki nas ogovori. V tej rokavici se skriva žareče modri duh (mene je malo preveč spominjal na Avatarja) z amnezijo po imenu Nyall. Skupaj se podata na pustolovščino po različnih področjih umirajočih dežel, ki so polne pošasti imenovane Wraith. Skupaj iščeta manjkajoče dele rokavice, ki jih je mogoče uporabiti na povrnitev njene popolne moči. Med dogodivščino pa tudi najdemo Nyallove spomine. Ker pa imata skupaj z njim podoben cilj – premagati Thelosa, boga sonca, se skupaj dobro ujameta in na koncu sprožita upor proti njegovemu nadzoru in vladi.

Glavni bojni trik Atlasa Fallena je merilnik za Momentum, ki se napolni po udarcu sovražnika in počasi spremeni vaše orožje – hibrid sekire in kladiva, verigo in domišljijske boksarske rokavice – v vedno bolj smrtonosna orodja. Na enkrat se lahko opremite le z dvema od treh orožij. Toda ko se napolni vaš merilnik se vaše navadno orožje za določen čas spremeni v dosti večje, daljše in močnejše orožje. Na voljo je tudi ultra-move, ko se vaš merilnik napolni do konca, se z L2 in R2 aktivira najbolj močna poteza, ki z nekaj udarci takoj uniči nasprotnika. Atlass Fallen daje močan poudarek umikanju in napadanju. Sovražnike lahko tudi za nekaj časa postavimo v “slow motion”, kar nam da za nekaj sekund prednosti pri bojevanju.
Med igranjem sem dobro opazovala gibanje in način bojevanja sovražnikov. Tudi ko sem si približno zapomnila vzorec bojevanja in sem mislila, da ga imam v malem prstu – temu ni bilo tako. Nobeno srečanje s pošastjo ni bilo enako. Bitka je vznemerljiva, napeta in grafično zelo lepa. Želim si le, da bi Atlas Fallen ponudil boljši nabor pošasti. Celotno igro se boste borili z istimi štirimi manjšimi kopenskimi in zračnimi Wraithi, medtem ko večji mini šefi začnejo naseljevati preostanek zemljevida, ko premagate vsakega od njih v glavni zgodbi. Precej hitro se začne počutiti ponavljajoče, še posebej, ker porabite toliko časa za vračanje skozi ista področja. Večji Wraithi imajo več delov telesa, ki jih lahko ciljate, in če najprej ubijete dodatne dele, boste ob koncu bitke pridobili več sredstev. Bitke s boss-i pa vedno spremljajo valovi manjših Wraithov.


Poleg dobrih orožij, ki spreminjajo obliko, vam Atlas Fallen ponuja tudi širok izbor “cooldown”urokov. Igralec pa lahko izbira tudi med številnimi pasivnimi spretnostmi in resnično uporabnimi ugodnosti, kot je eksplozija, ki se aktivira po tem, ko smo bili zadeti.
Za nadgradnjo teh urokov in pasivnih spretnosti pa Atlas Fallen pade v nenehen lov na vire. Iščemo rastline, odpiramo skrinje in nabiramo druge materiale, da naše moči postanejo le za nianso močnejše.
Igro sestavljajo 4 različne regije. Vsaka od the ima veliko zbirateljskih predmetov, stranskih nalog in opravkov. Za Platinum se morate prebiti skozi zgodbo in zbrati široko paleto zbirateljskih predmetov. Med zgodbo se lahko odločite za igranje stranskih nalog in opravkov in vse skupaj opravite med igranjem glavne zgodbe, lahko pa si stranske misije in opravke pustite za na konec. Za Platinum trofejo boste porabili nekje od 25 pa do 30 ur igranja, igro pa lahko preigrate na najlažji težavnosti.


Pripovedovalske ambicije Atlasa Fallena me skozi celo igro niso prepričale. Igralec izve vse potrebno kar mora vedeti za nadaljevanje zgodbe, ampak vse skupaj je delovalo odmaknjeno. Želela sem si, da bi pogovor trajal dlje časa in pa tudi način pripovedovanja bi morali oblikovati boljše.
Šprintanje v igri je zelo hitro in priročno ter izjemno pripomore pri premagovaju velikih razdalj. Po kamnu in zemlji tečemo, po pesku pa drsimo naprej, kot da bi drsali. Nakovala so raztresena po celem zemljevidu. Ko jih aktiviramo jih je mogoče uporabljati za točke hitrega potovanja kot tudi za počivališča, za obnovitev zdravja, izboljšanje oklepa in nadgradnjo sposobnosti.


Časi nalaganja na PS5 so bili solidni. Na splošno so precej sprejemljivi med hitrim potovanjem, če pa umrete in se po smrti vrnete v igro pa bo trajalo nekoliko dlje. Hitrost sličic ostaja stabilna, ciljno je 60 sličic na sekundo pri 1440p v privzetem načinu. Druga možnost je ločljivost 4K pri 30 sličicah na sekundo. Moje mnenje je, da je boljše igrati v privzetem načinu, saj je bila igra lepo tekoča.

Tudi okolja niso nič posebnega. Vsekakor je super drseti po pesku, vendar se vsaka lokacija zliva ena z drugo brez resničnih edinstvenih značilnosti. Če hrepenite po še eni akcijski pustolovščini odprtega sveta je igra ok, ni pa nič edinstvenega, novega in nekaj, kar vam bo za vedno ostalo v spominu.

7/10
Total Score
Good
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Miasma Chronicles – PS5 Recenzija

Next Post

CRIME BOSS: ROCKAY CITY – PS5 Recenzija

Related Posts