F1 24 – PS5 Recenzija

Formula 1 se kot vsako leto ponovno vrača z novo edicijo videoigre za konzole in računalnike. Zadnjih nekaj kratkih let so bile igre dokaj generične in so ponujale premalo novega, da bi igralci vsako leto izpraznili denarnico za 70-80 evrov. To leto bomo mogoče le dobili nek napredek in sicer v dodanem igralnem načinu, ki ga do sedaj nismo videli v tako obširjeni različici.

In sicer se gre za driver career mode, ki vas popelje iz sveta F2 v najvišjo stopnjo F1. Lahko izberete dirkača, ki je že priznan, mladega voznika ali pa mogoče kakšno ikono iz preteklosti. Način pa vam tudi omogoča sestavo lastnega dirkača, ki ga boste od samega začetka probali pripeljati do mogoče osvojitve dirkaškega pokala v F1. Vaš dirkač ima osebno izkaznico, ki prikazuje tudi vaše ocene oziroma rating. Kot smo že vajeni iz preteklih iger je rating pomembna osnova vsakega dirkača, če smo ga želeli pripeljati v našo ekipo in smo zmeraj primerjali in razmišljali kdo bi lahko bil prava izbira.

Tekom dirkanja oziroma tekmovanja, pa naj si bo to v F2  ali v F1 boste po vsakemu treningu, kvalifikacijah ali dirki spremenili svoj rating glede na vaš dosežek. Lahko gre tako v plus kot v minus. Je pa rating tudi pomemben iz drugega razloga in sicer, boljši kot ste večje zaupanje boste imeli od vaše ekipe napram vašemu sotekmovalcu, kar pomeni, da boste zaslužili več točk za nadgradnje, boljše bonuse in možnost podaljševanja pogodbe oziroma, da postanete prvi dirkač ekipe.

V igro F1 so dodali tudi majhne misije, ki jih dobite tekom dirkanja. Naj si bo to, da morate prehiteti nekega dirkača, paziti na temperaturo motorja ali pa, da pazite na porabo goriva. Vse te misije so naključne in vsaj do sedaj ni bilo opaziti nekih razlogov oziroma povezav glede na samo dogajanje na dirki. Načeloma so misije normalne težavnosti in za večino njih ne bi smeli imeti problemov, da jih naredite. Je pa res da se nekih bonusov niti ne opazi in se mi zdi, da so te misije dodane bolj iz tega razloga, da se nam zdi, da se nekaj dodatnega dogaja tekom dirkanja in nam ne postane dolgočasno.

Kar se tiče My Team kariernega načina pa ne morem povedati skoraj nič novega. Smo že odkar je le ta način prišel v igre F1 videli, da dejansko zelo malo dodajajo oziroma izboljšujejo. Opaziti je mogoče malo polepšanja videza menijev, dodano je nekaj scen, ki na nek način naredi vsaj začetek malo bolj zanimiv. Sploh dogajanje pred glavnim intervjujem me je presenetil in sem imel takrat občutek, da sem nekaj posebnega. Razen tega pa moram priznati, da neke ogromne razlike iz preteklih let ni.

Igra je letos verjetno ena najlepših v zadnjih nekaj letih. Modeli formul so zelo natančno narejeni in se držijo vsake malenkosti barv in oblike. Naredili so tudi nekaj popravkov in izboljšav pri modelih dirkališč. Spremembe so bile recimo narejene pri Avstralskem dirkališču, kjer je opazna razlika v drugi tretjini kroga. Pomembno je tudi vedeti, da so ponekod malo spremenili velikost teh posebnih robnikov ob zavojih. Tako, da je ponekod lažje in spodbujajoče, da dirkate malo bolj agresivno v zavojih. Celotna igra deluje in izgleda zelo lepo in sem presenečen.

Kar se tiče online igranja je načeloma vse identično preteklim igram. Če se boste želeli spopasti v random online načinu vam takoj povem, da za marsikoga izmed vas to nebo dobra odločitev. V večini vsaj začetnih dirkah boste opazili pomanjkanje odnosa in pazljivost pri dirkanju. V glavnem to ne obstaja. Lahko se pripravite na norce, ki bodo tja prišli samo zato, da bi vam in drugim povzročali sive lase in ne dejansko dirkali. Če pa obrnemo svojo energijo v ranked način pa priznam, da je tam dirkanje veliko bolj humano in atraktivno. Je res, da sem opazil pri online načinih, da so serverji počasni in sem potreboval kar nekaj časa, da sem prišel v igro in na žalost vso to čakanje na koncu ni bilo vredno tega, kar sem doživljal. Zmeraj sem raje igral offline načine in karijere, kakor pa dirkal proti drugim ljudem. Mogoče je eden od razlogov tudi to, da nisem ravno najboljši pri dirkaških igrah.

Nastavitve in asistence so dobro dodelane in smo jih že vajeni. Nekih velikih dodatkov ni bilo in iskreno tudi ne potrebujemo. Osebno imam skoraj vse asistence izklopljene in težavnost igranja obračam med 87 in 92. Nekako težko najdem pravo težavnost, da bi lahko primerjal moje sposobnosti in sposobnosti formule v primerjavi z nasprotniki. Ampak upam, da bom enkrat v prihodnosti prišel do tega. Osebno sem v tej igri pred pisanjem te recenzije preživel približno 20-25 ur igranja in sem testiral vse načine igranja.

Da nekako zaokrožimo to recenzijo moram priznati, da me je letošnja igra presenetila in moram delno priznati, da pozitivno. Tekom igranja nisem občutil nikakršne želje po tem, da bi igro ugasnil ampak me je dejansko igra s svojimi dodatki še nekako pritegnila v igranje. Seveda ni igra brez napak in sem opazil kar nekaj bugov, ki pa upam, da jih bodo razvijalci popravili in odpravili. Ni noben hrošč bil ravno »game changer« in ne morem reči, da me je to odvrnilo od igranja. Sedaj je samo vprašanje, če je igra vredna nakupa in ponovne porabe težko prigaranega denarja? No na to si boste sami odgovorili bodisi s to recenzijo bodisi pa s kakšnim youtube posnetkom, ki vas bo postavil na eno ali drugo stran. Osebno sem bil zmeraj mnenja, da vsakoletne igre niso vredne polne cene.

8/10
Total Score
Very good

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

The Gap – recenzija za Playstation 5

Next Post

Shin Megami Tensei V: Vengeance – recenzija za Playstation 5

Related Posts