Silent Hill 2 Remake – PlayStation 5 Recenzija

Silent Hill 2, ki je že od originala slovel po svoji psihološko pretresljivi zgodbi, ki se globoko vkopava v podzavest igralca. Remake nam obljublja, da bo to izkušnjo še poglobil. Koliko je to dobro in pametno nisem siguren, lahko pa povem, da me še zmeraj straši, isto kot original. Igra, ki je bila razvita iz strani Bloober Team in izdana iz strani Konamija je bila izdana 8. 10. 2024.

Zgodba in izboljšave

V središču zgodbe je James Sunderland, mož, ki prejme pismo od svoje preminule žene Mary. Seveda tako naj bi bilo, ampak ali je res preminila? James se začne spraševati in raziskovati mestece Silent Hill. Ob tem, ko prispe v mestece pa se nazaj vrnejo boleči spomini iz preteklosti, se začne soočat z lastnimi demoni in se potopi v mračno in izkrivljeno verzijo mesta, ki ga je nekoč poznal.

Zgodba se poglobi v kompleksne teme izgube, žalovanja in krivde. Pot, ki jo raziskujemo po mestu Silent Hill je polna simbolizma in psiholoških elementov, ki hkrati odražajo njegovo notranje trpljenje. Še zmeraj se drži vseh spominov o Mary in nekje globoko v sebi verjetno želi, da bi bila možna novica o njenem preživetju resnična.

V igro so dodali nekaj novih elementov in sprememb, pa čeprav remake v večini ostaja zvest izvirniku. V remake verziji pridobimo razširjene lokacije, ki nam ponujajo večje raziskovanje in odkrivanje dodatnih skrivnosti. To nam bo ponudilo bolj poglobljeno razumevanje zgodbe. Posebej bo pa še večji poudarek na psihološkem aspektu grozljivke, kar nam obljublja še bolj grozljivo osebno izkušnjo.

Poleg tega je bilo dodanih nekaj novih likov, ki vplivajo na potovanje po mestu Silent Hill in razkrivajo dodatne vidike preteklosti glavnega karakterja. In seveda tudi manjše spremembe v sami zgodbi, da je malo bolj privlačna za sodobno občinstvo. Vse te spremembe bodo privabile tako nove, kot stare igralce in ponudili vsakemu nekaj novega in presenetljivega.

Grafičnost in nastavitve

Silent Hill 2 Remake vizualno izgleda zelo lepo. Vsak del mesta ponuja mračno atmosfero in ujame tudi pravo vzdušje že od izvirnika. Z novejšo tehnologijo, ki so jo uporabili pri razvijanju igre se res opazi, kako podrobno razvijalci ustvarijo okolje. Teksture so realistične do te mere, da se res opazi, da je mesto zapuščeno, dotrajano in grozljivo. Poleg tekstur pa so se razvijalci tudi potrudili pri dinamični osvetlitvi in atmosferskih učinkih. Megla, dež in ostali vremenski učinki noro dobro prispevajo k mračnemu in skrivnostnemu vzdušju.

Moram priznati, da sem tekom igranja igre velikokrat šel počasneje čez mesto, kakor bi si mogoče želel. Hoditi, čez debelo steno megle, ki zakriva dogajanje in vas prepušča nejasnim in nemirnim občutkom. Definitivno to ni dobro za moje srce ampak glede na stil igre so to razvijalci naredili vrhunsko. Vsak korak po mestu, prebiranje pisem, gledanje zemljevida vas pripelje do tega, da vsakič, ko nekaj odložite iz rok, se bojite, da se bo nekaj prikazalo pred vami ali pa za vami.

Na splošno nastavitve znotraj igre so kar obsežne in lahko skoraj vsako zadevo spremenite in si jih prilagajate po vaši želji. Pri hitrosti sličic imate na voljo dve možnosti. Ali vam bo prioriteta kvaliteta igre oziroma slike ali pa sam performance. Pri kvaliteti boste igrali pri 30 sličicah na sekundo, pri performancu pa na 60 sličicah. Poleg tega je ogromno nastavitev dostopnosti, HDR osvetlitve, samega igranja in še mnogo več Lahko si tudi nastavite težavnost sovražnikov, kar iskreno po eni strani tega nisem pričakoval.

Zvok in zvočni učinki

Silent Hill 2 Remake ponuja odlično glasbo, ki dobro povzame dogajanje znotraj igre. Glasba v igri je ključni element v grozljivih igrah in tudi pri tej igri to velja. Zvočni učinki se redno spreminjajo glede na dogajanje znotraj igre in vas vedno pustijo negotove in napete, ker ne veste kaj lahko pričakujete. Verjetno je najbolj grozno, ko se začnete približevati sovražnikom oziroma neki nevarnosti, na kar vas glasba tudi opozori in postane bolj glasna in grozeča. Medtem, ko samo v miru raziskujete mesto in se sprehajate po meglenih ulicah, je glasba umirjeno melanholična in bolj tiha.

Kar se tiče dejanskih zvočnih efektov pa so zelo natančni in primerni spreminjanju okolja. Slišite lahko kapljanje vode, škripanje vrat, premikanje, oddaljene krike in vse ostale zvoke, ki pripomorejo k grozljivemu vzdušju. Sem nekajkrat opazil, da pri določenih delih je bil zvok malenkost nenatančen oziroma se ni videlo v igri to, kar naj bi zvok oznanjal. Ampak je bil to res redek pojav in mislim, da načeloma celotna igra dobro vodi zvočne učinke in glasbo.

Igralnost

Dualsense in Silent Hill 2 Remake sta prava kombinacija za poglobljeno izkušnjo. Haptične povratne informacije so sofisticirane in narejene vrhunsko. Ne le, da se občuti vse, kar se okoli vas dogaja, naj si bo to preko vibracij, zvoka ali pa adaptivnih sprožilcev ampak vam doda neko piko na i, ki vas pripelje do roba stola in vas drži ujete v grozljivem svetu. Adaptivni sprožilci so narejeni do te mere, da imate občutek, da je vsak strel, zamah ali pa samo uporaba navadne svetilke nekaj posebnega. Vse ima neko svojo težo, ki vas pripravi do tega, da si zamišljate, kako bi se vi počutili v tistem momentu. Vse te povratne informacije pa lahko seveda prilagajate po svojih željah. Lahko so bolj občutljivi ali pa manj. Vse je odvisno od vaših želja in ta igra vam jih pomaga izpolniti.

Osebna izkušnja s Silent Hill 2 Remake

Osebno nisem ogromen ljubitelj grozljivk in temačnih žanrov ampak sem to igro pričakoval z velikim navdušenjem in je to igra tudi upravičila. Od prvih trenutkov sem bil že takoj očaran nad samo vizualnostjo igre in dejansko v momentu, ko začnete nadzirat karakterja, opazite temačno atmosfero. Zgodba mi je bila zanimiva in moram priznati, da so razvijalci res tako lepo povezali vse že opisane koncepte igre v eno veliko izkušnjo. Liki oziroma v tem primeru glavni lik je bil zelo lepo razvit lik, v smislu psihološko in občutki njegove notranje borbe z demoni in preteklostjo res prevzame. Mogoče bi omenil en manjši problem in sicer ponovljivost igre. Mogoče vsaj v mojem primeru igre ne bi igral ponovno, kar je mogoče res ena od negativnih lastnosti, ki pa definitivno ne pokvari užitka v igranju.

Zaključek

Silent Hill 2 Remake je igra, ki si zasluži vse pohvale. Če ste ljubitelj psiholoških grozljivk je ta igra definitivno potrebna igranja. Mogoče tudi za ljudi, ki takega žanra ne marajo pa bi jim vseeno priporočal, da se potopijo v svet Silent Hilla. Pripravite se na strašljiv, napeto in na trenutke čustveno naporno izkušnjo.

10/10
Total Score
The best

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Undisputed – PS5 Recenzija

Next Post

Metaphor: ReFantazio – recenzija za PlayStation 5

Related Posts