Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition – recezija za Playstation 5

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition prinaša ponovno obuditev klasične akcijsko-pustolovske igre, ki je ob izidu leta 2003 osvojila srca kritikov in igralcev. Ustvarjena v francoskem studiu Ubisoft Montpellier pod vodstvom priznanega oblikovalca Michela Ancela, se igra zdaj vrača v prenovljeni izdaji, da bi nova generacija igralcev lahko uživala v edinstveni estetiki in raznolikem igranju. Pripravite se na nepozabno pustolovščino, ki je zdaj na voljo za PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch in PC. Ta prenovljena različica prinaša številne izboljšave, tako vizualne kot funkcionalne. S tem pa poskuša oživiti čarobnost izvirnika za novo generacijo igralcev. 

V Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition igrate kot Jade. Protagonistka, ki skupaj s svojim (posvojenim) stricem Pey’J-jem živi v svetilniku na planetu Hillys. Jade se trudi preživeti kot fotoreporterka in končno dobi priložnost zaslužiti nekaj denarja s fotografiranjem lokalne divjine. Toda njeno življenje se hitro spremeni, ko jo rekrutira uporniška skupina IRIS, ki ji zaupa nalogo, da s pomočjo njenih fotografskih sposobnosti razkrije resnico o naraščajočih napadih neusmiljene tuje rase, DomZ in korupciji vojaških sil Alfa sekcij.  

Jade je močan in neodvisen lik, ki izžareva empatijo in pogum. Njena interakcija z drugimi liki, kot sta Pey’J in Double H, dodaja globino zgodbi in omogoča igralcem, da se povežejo z njenimi boji in zmagami. 

Ena od ključnih komponent igre je Jadein fotoaparat. Fotografiranje je osrednji del igranja, saj Jade ne bo le dokumentirala divjine na Hillysu, ampak bo tudi zbirala dokaze o zlobnih načrtih Alfa sekcij. Te misije prinašajo kombinacijo raziskovanja, infiltracije in občasnih bojev, kar ustvarja raznoliko in dinamično igralno izkušnjo. 

Borbe v igri so preproste, a učinkovite. Jade uporablja svojo daï-jo palico in rokavico Gyrodisk, ki izstreljuje izstrelke. Čeprav je bojni sistem preprost, omogoča zadovoljivo igralno izkušnjo. Jadeini spremljevalci prav tako prispevajo k boju s svojimi edinstvenimi sposobnostmi, kar dodaja nekaj več strategije v spopadih. 

Poleg boja in fotografiranja igra vključuje tudi številne uganke, ki zahtevajo sodelovanje z Jadeinimi spremljevalci. Ti lahko režejo skozi ograje, razbijajo vrata ali pritiskajo gumbe po navodilih, kar je pogosto potrebno za napredovanje skozi igro. Te uganke so premišljeno zasnovane in ponujajo prijetne izzive, ki razbijajo monotonost bojevanja. 

Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition vključuje tudi precejšnje število skrivalnih misij, kjer se mora Jade neopazno preplaziti mimo stražarjev. Večina teh sekcij je preprostih, a nekatere so lahko precej zahtevne in frustrirajoče. Na srečo so ti trenutki redki in ne vplivajo bistveno na splošno izkušnjo igranja. 

Ker je Hillys planet, pretežno pokrit z vodo, Jade uporablja hovercraft za potovanje. Ta se lahko nadgradi v Mamago garaži z uporabo biserov, ki jih uporabljamo kot valuto. Zbiranje biserov je ključnega pomena za nadgradnjo vaših vozil, da lahko napredujete skozi igro. Njihovo iskanje pa prinese igri velik del zabave. Hovercraft ni namenjen le potovanju; vključuje tudi več dirk in lovov na tatove, ki so bili v originalni različici precej zahtevni, zdaj pa so veliko bolj prijetni zahvaljujoč izboljšanim kontrolam. 

Poleg glavnih nalog igra ponuja tudi nekaj mini iger, kot sta igra s školjkami in zračni hokej. Te mini igre ponujajo prijetno spremembo tempa in dodatne načine za zaslužek biserov. Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition prav tako uvaja povsem nov lov na zaklade, ki razkriva več o Jadeini preteklosti in njeni povezavi z prihajajočim Beyond Good & Evil 2. Čeprav so nagrade za ta lov večinoma kozmetične, dodajo še nekaj več globine in zanimivosti igralni izkušnji. 

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition prinaša številne izboljšave v igri, ki naredijo igranje še bolj prijetno. Kontrole so zdaj veliko bolj odzivne, igra pa zdaj tudi samodejno shranjuje po določenih kontrolnih točkah, kar je velik plus. Zdaj vam ni treba skrbeti, da bi izgubili velike dele napredka, če umrete in niste dolgo časa shranili. Prav tako je zdaj mogoče preskočiti vmesne prizore, kar je uporabno za novi način hitre igre (speedrun), ki meri vaš čas igranja in ne dovoljuje nobenih shranjevanj. 

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition je doživel veliko vizualnih izboljšav. Grafika je bila nadgrajena na ločljivost 4K, z bolj podrobnimi modeli likov, izboljšanimi teksturami in veliko bolj dinamično osvetlitvijo. Igra teče pri stabilnih 60 sličicah na sekundo in ima hitre čase nalaganja, kar dodatno izboljšuje igralno izkušnjo. 

Zvočna zasnova je prav tako doživela precejšnjo prenovo, vsaj kar se tiče glasbe. Glasbena podlaga je bila ponovno posneta z živim orkestrom, kar vdahne več življenja v ikonične melodije. Čeprav se zdi, da so nekateri vokali še vedno neenakomerni glede na glasnost, kot v originalni različici, so zvočni učinki še vedno trdni in pomembni za poslušanje bitij, ki jih želite fotografirati ali za zaznavanje gibanja patruljirajočih Alfa sekcij. 

Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition je čudovita posodobitev klasične igre, ki prinaša številne izboljšave in nove funkcije, ki izboljšajo igralno izkušnjo. Grafika in zvočna podlaga sta bili popolnoma prenovljeni, kar igri vdihne novo življenje. Dodane vsebine kot je lov na zaklade ponujajo še več globine in zanimivosti, kar poveča upanje, da bomo nekoč videli nadaljevanje. 

Za ljubitelje originalne igre in nove igralce je Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition obvezna igra, ki ponuja edinstveno kombinacijo fotografiranja, bojevanja, skrivalnega igranja in raziskovanja. Jade je še vedno izjememna protagonistka, svet Hillysa pa fascinanten prostor za raziskovanje. Ta igra ostaja pomembna in vplivnatudi po dvajsetih letih in njena prenovljena različica je dokaz, da je Beyond Good & Evil resnično brezčasna klasika. 

9/10
Total Score
Amazing
Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Shin Megami Tensei V: Vengeance – recenzija za Playstation 5

Related Posts