Shin Megami Tensei V: Vengeance – recenzija za Playstation 5

Shin Megami Tensei V: Vengeance je najnovejši dodatek k seriji Shin Megami Tensei (SMT), ki že dolgo slovi po svoji edinstveni mešanici globokega RPG bojevanja, zbiranja pošasti in tematsko bogatih zgodb. Igra je bila izdana za Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S in Microsoft Windows preko Microsoft Store in Steam, pri čemer Xbox in Microsoft Store podpirata navzkrižno shranjevanje preko Xbox Play Anywhere. Vengeance prinaša izjemne izboljšave, novo zgodbo in številne dodatke, ki serijo dvigujejo na nove višine. 

Vengeance se ponaša z nadgrajeno grafiko, ki izkorišča moč novejših konzol. Igra je barvita in podrobna, kar omogoča še globljo potopitev v njen postapokaliptični svet. Na PS5 je igra igrala izjemno gladko, kar je velik korak naprej od prvotne različice za Switch. Na PS5 igra Shin Megami Tensei V: Vengeance deluje s hitrostjo 60 sličic na sekundo (fps), kar zagotavlja izjemno gladko in tekočo igralno izkušnjo. Ta hitrost je dosežena zahvaljujoč izboljšani strojni opremi PS5, ki omogoča višje zmogljivosti in boljšo optimizacijo igre. 

Osrednji protagonist igre je najstnik, ki živi običajno življenje v Tokiu, dokler mu brutalen umor ne spremeni poti v šolo. To sproži niz dogodkov, ki ga vodijo v zasutje in prebujenje v apokaliptični različici Tokia, znani kot Da’at. Tukaj sreča demona, ki se z njim združi in ga preobrazi v Nahobino. To je mogočno bitje z nadnaravnimi močmi. Zgodba se nato osredotoči na protagonistov poskus vrnitve v svoj svet, hkrati pa vpliva na usodo novega sveta, v katerem je ujet. 

Bojevanje v SMT V: Vengeance je globoko in strateško. Osredotočeno je na iskanje in izkoriščanje šibkosti sovražnikov, kar igralcem omogoča dodatne poteze. Sistem bojevanja je premišljen in nagrajuje taktično razmišljanje, kar je značilno za SMT igre. Poleg osnovnih napadov imajo igralci na voljo močne izboljšave, zdravilne sposobnosti in posebne poteze, ki zagotavljajo maksimalno škodo in kritične zadetke. 

Rekrutiranje demonov je ključni del igre in je enako zabavno kot v prejšnjih delih serije. Skoraj vsaka pošast, s katero se borite, je potencialni zaveznik, če jo uspešno prepričate v bitki. Vsak demon ima svoje zahteve in pričakovanja, kar prinaša dodatno plast strategije. Združevanje demonov  omogoča igralcem ustvarjanje močnejših bitij z izbiranjem najboljših sposobnosti, kar je ključno za premagovanje težjih sovražnikov. 

Svet igre je odprt in obsežen, poln skrivnosti in stranskih nalog. Okolje postapokaliptičnega Tokia je bogato s podrobnostmi, vsak kotiček ruševin skriva nevarnosti in nagrade. Igralci bodo raziskovali puščavo, se borili proti pošastim in iskali skrite zaklade.  

V igri Shin Megami Tensei V: Vengeance je bila uvedena nova funkcionalnost zemljevida, ki omogoča pogled iz ptičje perspektive. Ta funkcija bistveno izboljša izkušnjo raziskovanja in navigacije v obsežnem postapokaliptičnem svetu igre. Nova funkcionalnost zemljevida omogoča igralcem, da preklopijo na pogled iz ptičje perspektive, kar pomeni, da lahko zdaj vidijo celotno območje iz višje točke. To omogoča boljši pregled nad terenom, objektivnimi točkami in postavitvijo sovražnikov. Z višjim pogledom lahko igralci lažje načrtujejo svoje poti in se izognejo nepotrebnim spopadom ali nevarnostim. To je še posebej uporabno v gostih urbanih okoljih in zasutih območjih, kjer so lahko poti zapletene in težko dostopne. Zemljevid omogoča enostavno prepoznavanje in označevanje ključnih točk, kot so skriti zakladi, stranske naloge, trgovci in pomembni sovražniki. Igralci lahko hitro ugotovijo, kje so pomembni predmeti in dogodki, kar poenostavi zbiranje dobrin in dokončanje stranskih nalog. 

Nova funkcionalnost zemljevida iz ptičje perspektive je izjemno uporabna izboljšava, ki izboljša igralčevo sposobnost raziskovanja, navigacije in strateškega načrtovanja. Ta funkcionalnost omogoča bolj poglobljeno in tekočo izkušnjo igranja, saj igralcem ponuja orodja za boljše razumevanje in obvladovanje kompleksnega sveta igre. 

SMT V: Vengeance prinaša številne novosti in izboljšave. Nova zgodba, ki je povsem drugačna od izvirne igre, vključuje nove like in nove prizore. Igralci lahko zdaj shranjujejo igro kjerkoli, kar je izjemno uporabno. Nova območja, novi demoni in izboljšane funkcije zemljevida  so le nekatere od izboljšav, ki jih prinaša Vengeance. 

Poleg tega je igra dodala nove funkcije kakovosti življenja, kot so dodatne reže za poteze in izboljšana učinkovitost določenih elementov, ki so na voljo z zbiranjem slavnih virov. Te nadgradnje omogočajo igralcem, da prilagodijo svojega protagonista in ekipo demonov glede na svoje želje in potrebe. 

Shin Megami Tensei V: Vengeance je izjemen potezni RPG, ki serijo dvigne na nove višine. Nova zgodba, izboljšano bojevanje, bogat svet in številne izboljšave kakovosti življenja naredijo igro privlačno tako za nove kot za vračajoče se igralce. Grafične izboljšave in tehnična izvedba na novih platformah dodatno obogatijo igralno izkušnjo. 

Kljub nekaterim manjšim pomanjkljivostim, kot je nekoliko manj osredotočena zgodba v primerjavi z igrami Persona, SMT V: Vengeance prinaša dovolj vsebine in inovacij, da zadovolji oboževalce serije in ljubitelje RPG-jev. Igra je odlična izbira za vse, ki iščejo globok, strateški in vizualno osupljiv RPG. SMT V: Vengeance je vsekakor klasika, ki je ne smete zamuditi. 

9/10
Total Score
Amazing

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

F1 24 – PS5 Recenzija

Related Posts