Kako sestaviti namizni računalnik ali je boljše kupiti prebuild?

Zgraditi lasten računalnik je lahko koristno, ker vam omogoča večjo nadzor nad tem, kaj je v računalniku in kako deluje. To lahko pomeni boljšo zmogljivost, večjo fleksibilnost pri dodajanju in spreminjanju komponent, in morda tudi prihranek denarja. Če zgradite lasten računalnik, lahko natančno izberete komponente, ki ustrezajo vašim potrebam in željam, namesto da bi morali kupiti celoten računalnik, ki morda ne ustreza vsem vašim potrebam. Poleg tega lahko zgradite računalnik, ki je prilagojen vašim zahtevam glede zmogljivosti in zmogljivosti, kar lahko pripomore k boljši uporabniški izkušnji.

Kupiti že sestavljen računalnik je lahko priročno, ker je že popolnoma sestavljen in pripravljen za uporabo. To pomeni, da ne potrebujete nikakršnega strokovnega znanja ali izkušenj z računalništvom, da bi lahko uporabljali računalnik, saj je vse že nameščeno in nastavljeno. Poleg tega so pripravljeni računalniki pogosto cenejši kot sestavljeni računalniki z enakimi komponentami, saj proizvajalci lahko pri sestavljanju računalnikov prihranijo denar z učinkovito organizacijo proizvodnje in prodaje. Kupiti že sestavljen računalnik je lahko tudi varnejše, saj so komponente preverjene in skladne med seboj, kar zmanjšuje tveganje za težave z delovanjem ali napačno namestitvijo.

Če želite sestaviti računalnik sami, boste potrebovali naslednje komponente: procesor, matična plošča, pomnilnik, trdi disk, optična enota, napajalnik, ohišje in zunanje pogone (če jih želite).

Procesor je srce računalnika in je odgovoren za izvajanje vseh programskih ukazov. Izberite procesor, ki bo zadovoljiv za vaše potrebe in proračun.

Matična plošča povezuje vse komponente računalnika in omogoča njihovo delovanje. Izberite matično ploščo, ki je kompatibilna s procesorjem in drugimi komponentami, ki jih želite uporabiti.

Pomnilnik (RAM) je kratkotrajna shranjevalna naprava, ki jo računalnik uporablja za shranjevanje podatkov, ki jih trenutno obdeluje. Izberite pomnilnik z dovolj prostora za vaše potrebe in s hitrostjo, ki je primerljiva s hitrostjo vašega procesorja.

Trdi disk je glavna shranjevalna naprava računalnika in je odgovorna za dolgoročno shranjevanje podatkov. Izberite trdi disk z dovolj prostora za vaše potrebe in z ustrezno hitrostjo.

Optična enota omogoča branje in zapisovanje podatkov na optične nosilce (na primer DVD ali CD). Če želite lahko izberete tudi brezžično povezavo ali zunanji trdi disk za shranjevanje podatkov.

Napajalnik pa omogoča napajanje vseh komponent računalnika. Izberite napajalnik z ustrezno močjo in varnostnimi certifikati.

Ohišje pa je zunanja komponenta, ki ščiti in povezuje vse notranje komponente. Izberite ohišje, ki je dovolj veliko in priročno za vaše potrebe.

Zunanji pogoni so dodatne naprave, ki omogočajo povezavo z zunanjimi napravami, na primer z monitorjem, tipkovnico, miško, zvočniki in tiskalnikom.

Upoštevajte, da so navedene komponente le osnovne in da lahko izberete dodatne komponente, ki bodo povečale zmogljivost in zmogljivost vašega računalnika. Če želite imeti računalnik z dobro grafično zmogljivostjo za igranje video iger, boste verjetno potrebovali grafično kartico. Grafična kartica je dodatna komponenta, ki je odgovorna za izrisovanje slik in grafike na zaslonu. Izberite grafično kartico, ki bo zadovoljiva za vaše potrebe, na primer za igranje računalniških iger ali za zahtevnejše grafične aplikacije.

Kako izbrati procesor?

Če želite izbrati pravi procesor za svoj računalnik, boste morali upoštevati naslednje stvari:

  1. Namen uporabe računalnika: Izberite procesor, ki je primerljiv z vašimi potrebami in zahtevami. Če na primer želite računalnik za igranje iger, boste potrebovali procesor z visoko zmogljivostjo in hitrostjo, medtem ko bo za običajne opravke dovolj procesor srednje hitrosti.
  2. Cenovni razpon: Izberite procesor, ki ustreza vašemu proračunu. Obstajajo procesorji različnih cenovnih razredov, od poceni do dragih, in lahko izberete tistega, ki je primeren za vaš proračun.
  3. Podnožje in vrsta procesorja: Izberite procesor, ki je kompatibilen z matično ploščo, ki jo želite uporabiti. Obstajata dve glavni vrsti procesorjev: AMD in Intel, in vsak ima svoje lastne vrste procesorjev z različnimi hitrostmi in zmogljivostmi.
  4. Velikost pomnilnika: Izberite procesor, ki podpira dovolj velik pomnilnik za vaše potrebe. Večji pomnilnik bo omogočil hitrejše in učinkovitejše delovanje računalnika.

V splošnem izberite procesor, ki je primerljiv z vašimi potrebami in proračunom ter ki je kompatibilen z drugimi komponentami, ki jih želite uporabiti. To bo zagotovilo, da bo vaš računalnik deloval hitro in učinkovito. Če želite zagotoviti, da je procesor kompatibilen z matično ploščo, boste morali upoštevati naslednje stvari:

  1. Podnožje procesorja: Preverite, ali je podnožje procesorja enako ali kompatibilno z podnožjem matične plošče. Večina procesorjev in matičnih plošč ima eno od naslednjih podnožij: LGA 1151, LGa LGA 1700, AM4, AM5 ali TR4. Če ima procesor in matična plošča enako podnožje, bosta kompatibilna.
  2. Vrsta procesorja: Preverite, ali je vrsta procesorja enaka ali kompatibilna z vrsto matične plošče. Večina procesorjev in matičnih plošč je AMD ali Intel, in vsak ima svoje lastne vrste procesorjev in matičnih plošč. Če ima procesor in matična plošča enako vrsto, bosta kompatibilna.
  3. Velikost pomnilnika: Preverite, ali lahko procesor podpira velikost pomnilnika, ki jo želite uporabiti. Večina procesorjev podpira določeno velikost pomnilnika, na primer do 64 GB ali do 128 GB. Če lahko procesor podpira velikost pomnilnika, ki jo želite uporabiti, bosta procesor in matična plošča kompatibilna.

V splošnem preverite podnožje, vrsto, velikost pomnilnika, hitrost in zmogljivost procesorja in matične plošče, da se prepričate, da sta kompatibilna. Glede na vaš cenovni razpon bi priporočili naslednje procesorje:

  1. Nizkocenovni razpon (ne potrebujete grafične kartice): AMD Ryzen 5 5600G
  2. Srednji razpon: AMD Ryzen 5 7600X ali Intel Core i5-13600K
  3. Visokocenovni razpon: AMD Ryzen 9 7900X ali Intel Core i9-13900K

Vse te procesorje lahko najdete pri Balix.si

Kako izbrati pravo matično ploščo?

Matična plošča je ključna komponenta računalnika, ki povezuje vse ostale komponente v sistem. Gre za ploščp z različnimi priključki, vtičnicami in konektorji, ki omogočajo povezavo in delovanje med procesorjem, pomnilnikom, trdim diskom, grafično kartico in drugimi komponentami. Potrebujete matično ploščo, ker je to temeljna komponenta, ki omogoča povezavo in delovanje vseh drugih komponent računalnika.

Matične plošče so na voljo v različnih velikostih, ki se razlikujejo po številu in vrsti priključkov, vtičnic in konektorjev. Naslednje so najpogostejše velikosti matičnih plošč:

  1. ATX: To je najpogostejša velikost matične plošče in ima številne priključke, vtičnice in konektorje, ki omogočajo povezavo in delovanje različnih komponent računalnika.
  2. Micro-ATX ali mATX: To je manjša različica ATX matične plošče in ima nekoliko manj priključkov, vtičnic in konektorjev. Primerna je za manjše računalnike ali računalnike z omejenim prostorom.
  3. Mini-ATX ali ITX: To je še manjša različica ATX matične plošče in ima še manj priključkov, vtičnic in konektorjev. Primerna je za zelo majhne računalnike ali računalnike z zelo omejenim prostorom.

Izberite velikost matične plošče, ki je primerne za vaš računalnik in ki omogoča povezavo in delovanje vseh komponent, ki jih želite uporabiti. To bo zagotovilo, da bo vaš računalnik deloval hit

Za AMD matične plošče

Če želite izbrati pravo matično ploščo za vaš računalnik, če uporabljate procesor AMD, boste morali upoštevati naslednje stvari:

  1. Podnožje procesorja: Izberite matično ploščo, ki ima enako ali kompatibilno podnožje kot procesor AMD, ki ga želite uporabiti. Večina procesorjev AMD in matičnih plošč ima eno od naslednjih podnožij: AM4, TR4 ali sTRX4. Če ima procesor in matična plošča enako podnožje, bosta kompatibilna.
  2. Vrsta procesorja: Izberite vezje, ki je primerne za vrsto procesorja AMD, ki ga želite uporabiti. Večina procesorjev AMD in vezij za matične plošče je AMD ali Intel, in vsak ima svoje lastne vrste procesorjev in vezij. Če je vezje primerne za vrsto procesorja AMD, ki ga želite uporabiti, bosta kompatibilna.
  3. Velikost pomnilnika: Izberite matično ploščo, ki lahko podpira velikost pomnilnika, ki jo želite uporabiti. Večina matičnih plošč ima določeno velikost pomnilnika, na primer do 64 GB ali do 128 GB. Če lahko matična plošča podpira velikost pomnilnika, ki jo želite uporabiti, bosta procesor in matična plošča kompatibilna.

Za procesorje AMD obstajajo naslednja vezja za matične plošče:

  1. AMD B450: To vezje je primerne za procesorje AMD Ryzen serije 3000 in ni podprto za procesorje AMD Ryzen serije 5000 (razen, če se nadgradi BIOS). Ponaša se z dobrimi zmogljivostmi in hitrostjo ter ima številne priključke za povezavo z drugimi komponentami.
  2. AMD B550: To vezje je srednjega ranga za oprocesorje AMD Ryzen serije 5000 in je nadgradnja B450 vezja.
  3. AMD B660: To vezje je za srednji rang procesorjev AMD Ryzen serije 7000 in se ponaša z AM5 podnožjem. To vezje je kompatibilno samo z serijo Ryzen 7000 in novejšimi na AM5 podnožju. Ima tudi večje hitrosti PCIe in M.2.
  4. AMD X570: To vezje je primerne za procesorje AMD Ryzen serije 5000 in ima večjo hitrost in zmogljivost kot B450. Ponaša se tudi z večjo podporo za različne tehnologije, kot so PCIe 4.0 in USB 3.2 Gen 2.
  5. AMD X670: To vezje je primerno za najboljše procesorje AMD Ryzen serije 7000 in se ponaša z AM5 podnožjem. To vezje je kompatibilno samo z serijo Ryzen 7000 in novejšimi na AM5 podnožju. Ima tudi večje hitrosti PCIe in M.2 ter zmogljivost donosa moči do procesorja.

Za Intel matične plošče

Če želite izbrati pravo matično ploščo za vaš računalnik, če uporabljate procesor Intel, boste morali upoštevati naslednje stvari:

  1. Podnožje procesorja: Izberite matično ploščo, ki ima enako ali kompatibilno podnožje kot procesor Intel, ki ga želite uporabiti. Večina procesorjev Intel in matičnih plošč ima eno od naslednjih podnožij: LGA 1700, LGA 1200, LGA 1151 ali LGA 2066. Če ima procesor in matična plošča enako podnožje, bosta kompatibilna.
  2. Vrsta procesorja: Izberite matično ploščo, ki ima enako ali kompatibilno vrsto kot procesor Intel, ki ga želite uporabiti. Večina procesorjev Intel in matičnih plošč je AMD ali Intel, in vsak ima svoje lastne vrste procesorjev in matičnih plošč. Če ima procesor in matična plošča enako vrsto, bosta kompatibilna.
  3. Velikost pomnilnika: Izberite matično ploščo, ki lahko podpira velikost pomnilnika, ki jo želite uporabiti. Večina matičnih plošč ima določeno velikost pomnilnika, na primer do 64 GB ali do 128 GB. Če lahko matična plošča podpira velikost pomnilnika, ki jo želite uporabiti, bosta procesor in matična plošča kompatibilna.

V splošnem preverite vrsto, podnožje in velikost pomnilnika procesorja in matične plošče, da se prepričate, da sta kompatibilna. To bo zagotovilo, da bo vaš računalnik deloval hitro in učinkovito.

Za procesorje Intel obstajajo naslednja vezja za matične plošče:

  1. Intel Z690 ali Z790: To vezje je primerne za procesorje Intel Core serije 12000 in 13000 in ima visoko hitrost in zmogljivost. Ponaša se z veliko podporo za različne tehnologije, kot so PCIe 4.0 in USB 3.2 Gen 2, ter ima številne priključke za povezavo z drugimi komponentami. Omogoča tudi overclocking oz. “navijanje” procesorjev za boljšo zmogljivost.
  2. Intel H670: To vezje je primerne za procesorje Intel Core serije 12000 in ima dobro hitrost in zmogljivost. Ponaša se z dobrimi varnostnimi funkcijami in ima številne priključke za povezavo z drugimi komponentami.
  3. Intel B660: To vezje je primerne za procesorje Intel Core serije 12000 in ima dobro hitrost in zmogljivost. Ponaša se z dobrimi varnostnimi funkcijami in ima številne priključke za povezavo z drugimi komponentami.

Kako izbrati grafično kartico?

Če želite izbrati pravo grafično kartico za svoj računalnik, boste morali upoštevati naslednje stvari:

  1. Namen uporabe računalnika: Izberite grafično kartico, ki je primerljiva z vašimi potrebami in zahtevami. Če na primer želite računalnik za igranje iger, boste potrebovali grafično kartico z visoko zmogljivostjo in hitrostjo, medtem ko bo za običajne opravke dovolj grafična kartica srednje hitrosti.
  2. Cenovni razpon: Izberite grafično kartico, ki ustreza vašemu proračunu. Obstajajo grafične kartice različnih cenovnih razredov, od poceni do dragih, in lahko izberete tisto, ki je primeren za vaš proračun.
  3. Velikost pomnilnika: Izberite grafično kartico, ki ima dovolj velik pomnilnik za vaše potrebe. Večji pomnilnik bo omogočil hitrejše in učinkovitejše delovanje računalnika.
  4. Hladilni sistem: Izberite grafično kartico, ki ima učinkovit hladilni sistem, da se bo lahko ohranjala ustrezna temperatura in preprečila pregrevanje.

V splošnem izberite grafično kartico, ki je primerljiva z vašimi potrebami in proračunom ter ki je kompatibilna z drugimi komponentami, ki jih želite uporabiti. To bo zagotovilo, da bo vaš računalnik deloval hitro in učinkovito. Glede na vaš cenovni razpon in ločljivost bi priporočili naslednje grafične kartice:

  1. Nizkocenovni razpon in ločljivost 1080p: NVIDIA GeForce GTX 1660 Super ali AMD Radeon RX 6600
  2. Srednji razpon in ločljivost 1080p ali 1440p: NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti ali AMD Radeon RX 6700 XT
  3. Visokocenovni razpon in ločljivost 1080p, 1440p ali 4K: NVIDIA GeForce RTX 3080 ali AMD Radeon RX 6900 XT

Vse te grafične kartice lahko najdete pri Balix.si

Kako izbrati delovni spomin/RAM?

Količina pomnilnika, ki jo potrebujete za vaš računalnik, je odvisna od vaših potreb in zahtev glede zmogljivosti in uporabe računalnika. Splošno velja, da je minimalno količina pomnilnika 8 GB dan danes pa je priporočljivo tudi 16GB saj to omogoča osnovno delovanje računalnika in uporabo enostavne programske opreme. Če želite uporabiti večje aplikacije ali igre, priporočamo 16 GB ali več pomnilnika, da zagotovite hitro in učinkovito delovanje računalnika. Izberite količino pomnilnika, ki je primerne za vaše potrebe in zahteve, da zagotovite hitro in učinkovito delovanje vašega računalnika.

Različne generacije procesorjev in matičnih plošč podpirajo DDR4 generacijo ali DDR5 generacijo rama. Bodi pazljiv, da tvoja matična plošča in procesor podpirata DDR4 ali DDR5 ram.

Če imate računalnik s sistemom DDR4 ali DDR5, je priporočljivo izbrati pomnilnik z ustrezne hitreosti. Ti timing oz. latency (CL16, CL18, CL22 ipd.) ter hitrost v Mhz vplivajo na hitrost in zmogljivost pomnilnika, zato je pomembno, da jih izberete glede na potrebe vašega računalnika. Če imate zahtevnejšo programsko opremo in delate z zahtevnejšimi aplikacijami, boste morda potrebovali hitrejše časovne parametre pomnilnika. V tem primeru je priporočljivo izbrati pomnilnik s časovnimi parametri, ki so primerljivi s hitrostjo procesorja. To bo zagotovilo optimalno delovanje računalnika.

Kako izbrati SSD ali Trdi disk (HDD)?

Za shranjevanje podatkov v računalniku obstajajo različne vrste shrambe. Najpogostejše so trdi disk, SSD disk, optični pogon in zunanji trdi disk.

Trdi disk (HDD) je najpogostejša vrsta shrambe v računalniku. Je cenovno ugodna in omogoča veliko prostora za shranjevanje podatkov.

SSD disk je hitrejša vrsta shrambe kot trdi disk, vendar je dražja. Omogoča hitrejše nalaganje in branje podatkov.

Optični pogon omogoča shranjevanje podatkov na optične diske, kot so CD, DVD in Blu-ray diski. Je cenovno ugodna vrsta shrambe, vendar ima omejeno kapaciteto in ni tako hitra kot drugi načini shranjevanja.

Zunanji trdi disk je vrsta shrambe, ki se poveže z računalnikom prek USB vmesnika. Omogoča dodatno prostor za shranjevanje podatkov in ga lahko enostavno odstranite in prenesete na druge naprave.

Vse te vrste shrambe imajo svoje prednosti in slabosti, zato je pri izbiri pomembno upoštevati potrebe vašega računalnika in način uporabe.

SSD disk

Pri izbiri pravega SSD-ja je treba upoštevati več dejavnikov. Eden od najpomembnejših je kapaciteta shrambe. Če imate veliko podatkov ali delate z zahtevnejšo programsko opremo, boste morda potrebovali večjo kapaciteto. Drugi dejavnik je hitrost prenosa podatkov. Če potrebujete hitro shranjevanje in branje podatkov, je priporočljivo izbrati SSD z visoko hitrostjo prenosa podatkov. Tretji dejavnik je vrsta vmesnika. Različne vrste vmesnikov omogočajo različne hitrosti prenosa podatkov, zato je pomembno, da izberete tistega, ki ustreza zahtevam vašega računalnika.

Obstajata dve glavni vrsti SSD-jev: SATA in NVMe.

SATA SSD je najpogostejša vrsta te vrste shrambe. Povezuje se z računalnikom prek SATA vmesnika in omogoča hitrost prenosa podatkov do 600 MB/s.

NVMe SSD je novejša in hitrejša vrsta SSD-ja. Povezuje se prek NVMe vmesnika in omogoča hitrost prenosa podatkov do 3500 MB/s. Ta vrsta SSD-ja je primernejša za zahtevnejše uporabnike, ki potrebujejo hitro shranjevanje in branje podatkov.

Obstajajo tudi drugi tipi SSD-jev, kot so M.2 SSD in PCIe SSD, ki se razlikujejo po vrsti vmesnika in hitrosti prenosa podatkov. Pri izbiri pravega SSD-ja je pomembno upoštevati potrebe vašega računalnika in način uporabe.

SSD-ji imajo več prednosti v primerjavi z trdimi diski. Eden najpomembnejših je hitrost. SSD-ji omogočajo hitrejše nalaganje in branje podatkov kot trdi diski, kar je koristno pri zahtevnejši programski opremi in igrah. Druga prednost je varnost podatkov. SSD-ji so manj občutljivi na udarce in vibracije kot trdi diski, zato so manj verjetni, da se bodo poškodovali ali izgubili podatki. Tretja prednost je manjša poraba energije. SSD-ji porabijo manj energije kot trdi diski, kar je koristno za daljšo avtonomijo prenosnikov in manjšo porabo energije v računalniku. Če se odločate za nakup SSD-ja, je priporočljivo prebrati preglede in primerjati različne modele, da boste lahko izbrali tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam.

HDD oz. Trdi disk

Trdi diski imajo nekatere prednosti v primerjavi z SSD-ji. Eden najpomembnejših je cena. Trdi diski so cenejši od SSD-jev, zato so dostopnejši za širši krog uporabnikov. Druga prednost je večja kapaciteta shranjevanja. Trdi diski omogočajo več prostora za shranjevanje podatkov kot SSD-ji, zato so primernejši za uporabnike, ki imajo veliko podatkov ali delajo z zahtevnejšo programsko opremo. Pri izbiri trdega diska za računalnik je treba upoštevati več dejavnikov. Eden od najpomembnejših je kapaciteta shranjevanja. Če imate veliko podatkov ali delate z zahtevnejšo programsko opremo, boste morda potrebovali večjo kapaciteto. Drugi dejavnik je hitrost prenosa podatkov. Če potrebujete hitro shranjevanje in branje podatkov, je priporočljivo izbrati trdi disk z visoko hitrostjo prenosa podatkov.

Kako izbrati pravi napajalnik?

Pri izbiri pravega napajalnika za računalnik je treba upoštevati več dejavnikov. Eden od najpomembnejših je moč napajalnika. Če imate zahtevnejšo strojno opremo, boste potrebovali napajalnik z večjo močjo, da bo lahko napajal vse komponente. Drugi dejavnik je učinkovitost. Če želite varčevati z energijo in zmanjšati stroške električne energije, je priporočljivo izbrati učinkovit napajalnik z višjo stopnjo učinkovitosti. Tretji dejavnik je vrsta vmesnika. Različne vrste napajalnikov imajo različne vrste vmesnikov, zato je pomembno, da izberete tistega, ki ustreza vgradnji v vaš računalnik.

Za oceno učinkovitosti napajalnikov so bile razvili različne standarde (to ne pomeni, da je napajalnik dobro narejen). Najpogostejši je 80 PLUS standard, ki napajalniku dodeli eno od petih stopenj učinkovitosti: 80 PLUS, 80 PLUS Bronze, 80 PLUS Silver, 80 PLUS Gold in 80 PLUS Platinum. Napajalnik z višjo stopnjo učinkovitosti bo porabil manj električne energije in bo pripomogel k nižjim stroškom in manjšemu izpustu toplogrednih plinov.

Poskrbi, da imaš dovolj močen napajalnik. Bolje vzeti boljšega kot obžalovati. V pomoč ti bo Power Supply Calculator, ki ti izračuna porabo komponent in kakšen napajalnik kupiti.

Pomembno je, da izberemo dober napajalnik od priznanih znamk. To je srce računalnika in brez dobrega napajalnika lahko gre vse narobe. Priporočamo, da kupujete samo napajalnike od naslednjih znamk: Seasonic (najboljši z najdaljšimi garancijami!), EVGA, Be Quiet!, Corsair, Asus in določeni modeli od LC-Power in Antec.

Hlajenje procesorja

Pri izbiri pravega hladilnika za CPU je treba upoštevati več dejavnikov. Eden od najpomembnejših je velikost hladilnika. Če imate večje ohišje ali zahtevnejšo strojno opremo, boste potrebovali večji hladilnik, da bo lahko hladil vse komponente. Drugi dejavnik je hitrost ventilatorja. Če želite hladilnik, ki bo hladen in tih, je priporočljivo izbrati hladilnik z nizko hitrostjo ventilatorja. Tretji dejavnik je vrsta hladilnika. Obstajajo različne vrste hladilnikov, kot so vodni hladilniki, zračni hladilnik in pasivni hladilniki, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi. Bodi pozoren kakšen je TDP tvojega procesorja in glede na to izberi hladilnik, ki TDP tvojega procesorja z lahkoto prekorači. Dobro je, da je hladilnik zmožen hladiti TDP, ki je tudi do 50% višji od tvojega procesorja za optimalno delovanje in izkoristen stojne opreme.

Vodno hlajenje

Vodni hladilnik je vrsta hladilnika, ki hladi procesor z uporabo vode ali tekoče hladilne tekočine. Vsebuje vodno črpalko, radiator in ventilator za hlajenje tekočine in odvajanje toplote iz procesorja. Vodni hladilniki so običajno učinkovitejši od drugih vrst hladilnikov, saj omogočajo bolj enakomerno hlajenje procesorja in manjšo porabo energije. Vendar so tudi dražji in zahtevajo več vzdrževanja kot drugi vrsti hladilnikov. Če iščete učinkovit hladilnik za CPU, ki bo hladen in tih, je CPU vodni hladilnik lahko dobra izbira.

Pri izbiri pravega vodnega hladilnika za CPU je treba upoštevati več dejavnikov. Eden od najpomembnejših je velikost hladilnika. Če imate večje ohišje ali zahtevnejšo strojno opremo, boste potrebovali večji hladilnik, da bo lahko hladil vse komponente. Drugi dejavnik je hitrost ventilatorja. Če želite hladilnik, ki bo hladen in tih, je priporočljivo izbrati hladilnik z nizko hitrostjo ventilatorja. Tretji dejavnik je vrsta vodnega hladilnika. Obstajajo različne vrste vodnih hladilnikov, kot so zaprta sistema, odprta sistema in AIO sistema, vsak z različnimi prednostmi in slabostmi.

Računalniško ohišje

Za izbiro primernega ohišja za vaš računalnik morate najprej določiti velikost in obliko, ki jo želite. Nato preverite, ali je ohišje združljivo z vašimi komponentami, kot so matična plošča, hladilnik in napajalnik. Prav tako je pomembno, da ohišje zagotavlja dovolj prostora za vse vaše komponente in da je enostavno za razstavljanje in sestavljanje. Če želite, lahko preverite tudi preglede drugih uporabnikov in se posvetujte s strokovnjaki za računalništvo, da dobite nasvete glede primernega ohišja za vaš računalnik. Lahko povprašate v pByte discord serverju za kakšen nasvet: https://discord.gg/e8ZuRDcABj

Kako sestaviti namizni računalnik?

Da bi sami sestavili računalnik, boste potrebovali naslednje komponente: matično ploščo, procesor, hladilnik za procesor, pomnilnik (RAM), trdi disk ali SSD za shranjevanje podatkov, optični pogon (če ga želite), napajalnik, ohišje za računalnik in operacijski sistem (npr. Windows).

Nato storite naslednje:

  1. Najprej pripravite delovno mesto in si zagotovite ustrezna orodja, kot so izvijač, antistatični trak če ga imate in antistatično delovno površino.
  2. Odprite ohišje računalnika in iz njega odstranite vse obstoječe komponente (če obstajajo).
  3. Namestite matično ploščo v ohišje, tako da jo pritrdite z vijaki ali držalom za matično ploščo.
  4. Namestite procesor v režo na matični plošči in ga pritrdite z hladilnikom.
  5. Namestite pomnilnik (RAM) v reže na matični plošči.
  6. Namestite trdi disk ali SSD na ustrezno mesto v ohišju in ga priključite na matično ploščo.
  7. Če želite, lahko namestite tudi optični pogon in ga priključite na matično ploščo.
  8. Priključite napajalnik na matično ploščo in ga vklopite.
  9. Priključite vse ostale naprave, kot so monitor, tipkovnica, miška in zvočniki, na računalnik.
  10. Namestite operacijski sistem in poskrbite za ustrezne gonilnike za vse komponente.
  11. Preverite, ali je računalnik pravilno deloval, in ga uporabljajte.

Priporočamo, da se pred začetkom sestavljanja računalnika seznanite s posameznimi komponentami in postopki sestavljanja ter da se posvetujete s strokovnjaki ali uporabite priročnike in navodila za sestavljanje računalnika. To vam bo pomagalo, da se izognete napakam in da sestavite kvaliteten in zmogljiv računalnik. V pByte discordu vam lahko tudi pri temu pomagamo!

Med sestavljanjem računalnika je pomembno, da upoštevate naslednje:

  1. Izberite primerne komponente, ki so združljive med seboj in ustrezajo vašim potrebam in zahtevam.
  2. Pazite na statiko in preprečite, da bi se električni naboji kopičili na vaših komponentah. To lahko storite z antistatičnim trakom ali pa nosite antistatične rokavice.
  3. Ne uporabljajte prevelike sile pri pritrjevanju komponent v ohišje računalnika, saj lahko poškodujete komponente ali ohišje.
  4. Organizirajte kable in uporabite zipice za kable, da zagotovite dober prezračevalni prostor v ohišju.
  5. Preden vklopite računalnik, preverite, ali so vse komponente pravilno nameščene in priključene ter da ni kablov ali delov, ki bi lahko motili delovanje računalnika.
  6. Ko vklopite računalnik, bodite pozorni na morebitne napake ali težave z delovanjem in jih takoj odpravite.

Vse komponente za vaš računalnik lahko dobite pri spletni trgovini Balix, ki ima vse kar potrebujete za popolen računalnik. V primeru, da se ne počutiš dovolj spretnega pa lahko uporabiš tudi konfigurator računalnikov od Balixa, ki ti omogoča izbiro kompatibilnih komponent in izbiro med dostavo komponent ali sestavo celotnega računalnika za manjše doplačilo.

Total
0
Shares
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous Post

Zver za 4K gaming. Nvidia RTX 4090 recenzija

Next Post

Hogwarts Legacy – PS5 Recenzija

Related Posts